Semerkhet

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Semerkhet
Faraó d'Egipte
En el càrrec des de 9 anys
Qa'a
Dades biogràfiques
Sepultura Tomba a Umm al-Qa'ab, Abidos
Altres noms Africanus: Semempsês, Eusebius: Semempsês, Mempses
Dinastia primera dinastia
Fills Qa'a?
Monuments Tomba a Umm al-Qa'ab

Semerkhet o Semsem fou el setè faraó de la primera dinastia de l'antic Egipte.

Noms[modifica | modifica el codi]

Conegut des del moment del seu naixement com a Semerkhet, quan va coronar-se faraó va prendre diversos noms:

  • Nom d'Horus: Horus-Semerkhet
  • Nom de Nebty (deesses Nekhbet i Buto): Irineter-Semsem
  • Nom d'Horus d'Or: Irineter-Semsem

En diversos texts antics grecs apareix amb els noms de Mempses o Semempses. Altres transcripcions que s'ha trobat del seu nom són: Xepses, Irinebty, Irineter, Irinetyer, Nekht, Nekhti, Semenphes, Semerchet, Semerkha, Semerjet, Semsemptà, Semsou, Semsu, Smerja, Smerkha

Antecedents familiars[modifica | modifica el codi]

Semerkhet era fill del faraó Anedjib i la reina Batirites. No hi ha acord sobre si Anedjib era fill del faraó Den o fou un usurpador del tron que es maridà amb una princesa de la família reial. De totes maneres, Semerkhet era descendent dels altres faraons de la Dinastia I per part de pare, de mare o d'ambdós.

Dades sobre Semerkhet[modifica | modifica el codi]

Se li atribueix un regnat d'entre 8 i 18 anys (la pedra del Caire descriu el seu regnat i dóna 8 anys i mig). Va residir a Memfis.

El Papir de Torí diu que va morir amb 72 anys. Fou enterrat a Abidos i a la seva tomba es van trobar 10 recipients importats de Palestina. Alguns servents foren enterrats amb ell com havia passat ja amb els seus antecessors. Se'n conserva una estela funerària trobada per Petrie a la seva tomba el 1898. Cap mastaba d'aquest rei existeix a Saqqara.

Un dels seus ministres, Henuka, va servir també al seu successor Qa'a. Aquest no era fill de Semerkhet, per això es desconeix com va arribar al poder.

Semsem[modifica | modifica el codi]

La tradició egípcia de la Bíblia l'assimila a Sem, fill de Noè. Segons aquesta tradició, Sem i els seus fills poblaren l'actual Pròxim i Mitjà Orient esdevenint Sem el cabdill de totes aquestes terres.

Un nebot de Sem anomenat Nimrod va començar a guanyar poder a la Mesopotàmia, fundant la ciutat de Babilim, edificant la Torre de Babel i ocupant les regions d'Èrec, Acad i Calan, a les terres de Xinar. Després va estendre els seus dominis a Assur, on hi va edificar Nínive, Rehobot-Ir, Quèlah i la capital Ressen.

Aleshores va produir-se una lluita entre Nimrod i Semsem que va acabar amb la mort del primer.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Semerkhet Modifica l'enllaç a Wikidata