Semiramis

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Semiramis (Σεμίραμις, Sammu-Ramat) fou una llegendària reina, considerada junt amb el seu espòs Ninus (Νῖνος) com els mítics fundadors de l'Imperi Assiri de Nínive. La seva història és narrada per Diodor de Sicília que l'agafa de Ctèsies de Cnidos.

Segons el relat de Diodor, Ninus era un gran guerrer que va construir la ciutat de Nínive vers el 2182 aC i va dominar bona part d'Àsia. Semiramis fou la filla de la deessa peix Derceto d'Ascaló a Síria, nascuda dels seus amors amb un jove sirià, però la mare va abandonar-la al desert per deixar-la morir; la nena fou alimentada per coloms fins que fou descoberta pel cap dels pastors reials, Simmes, qui la va criar i li va donar el seu nom.

La seva extraordinària bellesa va arribar a oïdes del general i conseller reial Ninus, Onnes, que s'hi va casar i la va dur a la cort. Els assiris estaven embarcats en el setge infructuós de Bactra. Quan Semiramis va arribar-hi va idear un pla que els va permetre conquerir la ciutat. Ninus, atret per la seva intel·ligència i bellesa va decidir fer-la la seva dona, cosa que va aconseguir obligant Onnes a suïcidar-se.

Amb Ninus la reina va tenir un fill de nom Nínies (Ninyas). Ninus va morir en una batalla, però ella, difressarda de Nínies, es presentà com a hereu del tron i va dur l'exèrcit a la victòria. Segons un altre relat, la mateixa Semíramis va matar el rei.

En tot cas, la llegenda la fa reina dels assiris, gran conqueridora i constructora. Se li ha atribuït la restauració i emmurallat de Babilònia, l'edificació de nombrosos palaus arreu de Pèrsia i de jardins fabulosos, i qualsevol gran obra de constructor desconegut (fins i tot les piràmides d'Egipte). Es diu que va incorporar al seu imperi Egipte, Líbia i Etiòpia, i que va intentar conquerir l'Índia amb un exèrcit amb falsos elefants construïts pels seus artesans, que va ser, però, repel·lit pel rei Stabrobates i forçat a retirar-se a l'oest de l'Indus.

Després de 42 anys de regnat va abdicar en el seu fill Nínies i va desaparèixer prenent forma de coloma.

Heròdot esmenta Semiramis com a reina de Babilònia. Probablement podria identificar-se amb Sammuramat, reina històrica d'Assíria, esposa de Shamshi-Adad V i regent del seu fill Adadnirari III.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Semiramis Modifica l'enllaç a Wikidata