Senat francès

(S'ha redirigit des de: Senat de França)
Senat de França
Sénat
XVIII Període de la V República Francesa
Tipus
TipusCambra alta de Parlament de França
Líders
PresidentGérard Larcher, (LR)
des del dia 1 d'octubre de 2020
Estructura
Membres348
Grups polítics     Grup LR (148)

     Unió Centrista (54)

     LIRT (13)

     RDPI (23)

     No inscrits (3)

     RDSE (15)

     Grup Socialista (65)

     Grup Ecologista (12)

     Comunista, Republicà i Ciutadà (15)
Elecció
Sistema de votacióSufragi indirecte
Última elecció27 setembre 2020
Lloc de reunió
Sala de reunions
Palau de Luxemburg
París, República Francesa
Lloc web
www.senat.fr

El Senat (Sénat) de França constitueix la cambra alta del Parlament francès. Té el poder legislatiu juntament amb l'Assemblea Nacional. És, en virtut de l'article 24 de la Constitució de la V República, la cambra de representació de les entitats territorials i dels francesos a l'estranger. És conegut també col·loquialment com Alta Assemblea.

D'ençà de la darrera reforma legislativa, a partir del 2011 el Senat està compost per 348 membres. D'aquests, 326 són elegits als departaments de l'estat francès i representen les col·lectivitats territorials. Els altres 22, són elegits i representen els territoris d'ultramar (10 senadors en total) i els francesos residents a l'estranger (12 senadors). El nombre de senadors elegits a cada departament o territori varia en funció de la població que hi ha en cada una d'aquestes circumscripcions; la llei disposa del nombre atribuït en cada cas. Tots tenen un mandat de 6 anys, però són elegits per meitat cada 3 anys.[1][2]

Interior del Senat.

Els senadors representant als departaments són elegits per sufragi indirecte: són elegits no pas directament per la població sinó per un col·legi de grans electors, format per tots els càrrecs electes de la circumscripció (diputats, senadors, consellers regionals, consellers departamentals, i consellers municipals –o delegats d'aquests–).[3] En els departaments on s'elegeixen només 2 senadors o menys, el mètode d'elecció és l'escrutini majoritari a dues voltes (si cal); i en els departaments on s'elegeixen 3 o més senadors, el mètode és la representació proporcional.[4] Pel que fa als senadors representant els territoris d'ultramar i els francesos residents a l'estranger, s'apliquen mètodes lleugerament particulars per a cada cas.

La seu del Senat és al Palau de Luxemburg, al 6 ºarrondissement de París i està vigilat per la Guàrdia Republicana. Davant de l'edifici hi ha el jardí del Senat, el Jardí de Luxemburg, que està obert al públic.

Aquesta cambra tradicionalment ha estat controlada per forces conservadores, durant la V República (l'actual), des del 1959 fins al 2011 així ha estat fins que a les eleccions senatorials del 25 de setembre de 2011 l'esquerra s'emportà la majoria absoluta.

Escut del la República Francesa
XVIII Període de la V República Francesa
Partits polítics Líder Percentatge Escons
  Els Republicans (LR) Jean-Claude Gaudin 37,93% 132
  Socialista (SOC) François Rebsamen 37,36% 130
  Unió Centrista i Republicana (UCR) François Zocchetto 8,91% 31
  Comunista, republicà i ciutadà (CRC) Nicole Borvo Cohen-Seat 6,03% 21
  Reagrupament Democràtic i Social Europeu (RDSE) Jacques Mézard 4,88% 17
  Ecologista (ÉCOLO) Jean-Vincent Placé 2,87% 10
  No inscrits (NI) 2,01% 7
  Vacants 0,00% 0

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Senat francès