Sened

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Sened (desambiguació)».
Sened
'
Faraó d'Egipte
Anys de regnat: 54 anys, d'acord amb el Cànon de Torí
Dinastia: dinastia II
Predecessor: Weneg
Successor: Neferkare

Sened fou un faraó de la dinastia II de l'Antic Egipte, situat el cinquè a les llistes. Va succeir a Weneg o Wadjnes.

El seu nom Nesut-biti fou Sened i està constatat a les llistes de Saqqara, a les llistes del temple de Seti I a Abidos i al Papir de Torí amb poca variació (Senedi, Sened, Sendji). El seu nom es creu que es tradueix per "el que fa por". El nom grec que li don Manethó és Sethenes.

El seu nom nestu-biti consta també al Papir de Berlín, a una estatueta de bronze (S-n-d), a les galeries de la tomba de Ninetjer i alguna altra mastaba, i al temple funerari de Khaefra a Gizeh. No consta, igual que de Weneg, cap troballa a l'Alt Egipte. Només una troballa és contemporània (la de Gizeh)

Com que només s'ha trobat el seu nom al Baix Egipte se suposa que Weneg i Sened foren successors de Ninetjer a aquesta part (amb la possibilitat d'un faraó anomenat Za, abans o després). En aquesta hipòtesi seria contemporani de Sekhemib o de Peribsen.

El seu regnat no degué ser molt llarg, entre 4 i 10 anys, segons pensen els erudits. Manethó, però, diu que va regnar 41 anys.

Segons el Papir de Torí va morir als 70 anys. La tomba de Sened no s'ha trobat. Sembla que podria estar a les galeries de l'oest del complex funerari de Djoser a Saqqara. En les referències de l'encarregat del seu culte, se suggereix que està a Saqqara. D'haver regnat 40 anys es tractaria d'un gran complex que ja hauria estat descobert així que la seva tomba deu ser de reduïdes dimensions, per lo que va haver de ser un regne curt.

Els seus successors no són massa clars, ja que les tres fonts no es posen d'acord. El més probable és Nubnefer.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sened Modifica l'enllaç a Wikidata