Zeugites

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Senites)
Infotaula d'ésser viuZeugites Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdrePoales
FamíliaPoaceae
GènereZeugites Modifica el valor a Wikidata
P.Browne, 1756
Nomenclatura
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata

Zeugites és un gènere de plantes de la subfamília centotecòidia, família de les poàcies.[1] Fou descrit per i publicat a The Civil and Natural History of Jamaica in Three Parts 341. 1756.[2]

Comprèn unes 19[3] espècies distribuïdes a Centreamèrica, el nord de Sud-amèrica i la seva costa oest des de Colòmbia fins a Bolívia.[4] Es tracta de plantes bisexuals, amb tija de 30 a 100 cm d'altura, fulles perennes de lanceolades a ovals. Flors obertes, sense inflorescència parcials i òrgans foliars.[5]

Descripció[modifica]

Són plantes perennes; amb tiges primes i rastreres o robusts i erectes; planta monoica. Fulles generalment caulinars; lígula una membrana; pseudopecíols generalment ben desenvolupats; làmines lanceolades a ovades, aplanades, generalment primes, nervades transversalment. Inflorescència una panícula terminal, oberta, eix principal i branques sovint víscides; espiguetes bisexuals, pedicelades, solitàries, comprimides lateralment, amb 3-15 flòsculs dimorfs, unisexuals; gluma més curta que l'espigueta, amples, obtuses o truncades, sovint irregularment dentades o lobades, amb nervadures transversals conspícues, la superior generalment més estreta que la inferior; unió de la raquilla entre els flòsculs pistil·lats i estamenats generalment allargada; desarticulació per sota de les glumes i la base del flòscul estamenat inferior, els flòsculs estamenats caiguts com una unitat; flòscul més inferior pistil·lat; lema ampla, generalment obtusa, pàlea una mica més llarga o una mica més curta que la lema; lodícules 2, truncades, vascularitzades; estils 2, els estigmes plumbosos; flòsculs superiors estamenats 2-14, generalment més estrets que el flòscul pistil·lat, aguts o sub-obtusos, pàlea gairebé tan llarga com la lema, estams 3. Fruit una cariopsi; embrió 1/4-1/3 la longitud de la cariopsi, fil puntejat.

Taxonomia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Watson L, Dallwitz MJ. «The grass genera of the world: descriptions, illustrations, identification, and information retrieval; including synonyms, morphology, anatomy, physiology, phytochemistry, cytology, classification, pathogens, world and local distribution, and references». The Grass Genera of the World, 2008. Arxivat de l'original el 2014-11-06. [Consulta: 15 març 2010].
  2. «Zeugites». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 6 novembre 2014].
  3. Segons la Global Biodiversity Information Facilit, encara que en el llistat que aquí apareix s'han afegit dos més classificades per Tenório.
  4. Global Biodiversity Information Facility. «Mapa de distribució», 2007. [Consulta: 29 desembre 2007].
  5. Watson, L., and Dallwitz, M.J. «Zeugites P. Browne», 1992. Arxivat de l'original el 2014-11-06. [Consulta: 29 desembre 2007].

Bibliografia[modifica]

  • Flora of Equador, Volume 57, Part 214. S Lagaard, 1997. ISBN 87-88702-34-0. 
  • The Civil and Natural History of Jamaica in Three Parts, 1756. Id: 7997-2 Version: 1.1. 

Enllaços externs[modifica]

Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.