Senufo

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Balafo
Màscara senufo
Mapa que mostra una distribució aproximada del poble Senufo i alguns veïnats de Mali, Costa d'Ivori, Burkina Faso i Ghana.

Els senufo són un grup etnolingüístic format per diversos subgrups de persones de parla gur que viuen en una àrea que compren des del sud de Mali i la part més occidental de Burkina Faso a Katiola, fins a Costa d’Ivori. El grup nafana es troben al nord-oest de Ghana. La xifra de la població senufo fluctua entre 1,5 i 2,7 milions, i parlen les diverses llengües senufo. Korhogo, una antiga ciutat al nord de Costa d'Ivori que data del segle XIII, és la capital del poble Senufo. El Senufo són predominantment un poble agrícola. Cultiven mill, nyam, cacau i arròs.

La vida quotidiana dels senufo gira entorn dels rituals religiosos que els permeten apaivagar les deïtats que els respecten i temen per mitjà de pràctiques d'endevinació i l'ús de joies de bronze especialment dissenyada. Els senufo empren el braçalet Fo, que conté un dels dissenys més destacats de la cultura, una pitó, en una varietat de propòsits que van en funció de les necessitats espirituals i estètiques de la societat. El Sandogo és un autoritari ordre social femení responsable de mantenir relacions positives amb el món espiritual a través de l'endevinació de protegir la puresa de cada grup de parentiu. Els Sandobele són endevins dins de la societat Sandogo que diagnostiquen i resolen els problemes en el si de la comunitat.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Senufo Modifica l'enllaç a Wikidata
  • Holas, Bohumil (1957) Les Sénoufo (y compris les Minianka) (preface by Geneviève Calame-Griaule). Paris: Presses Universitaires de France.
  • Spindel, Carol (1989). In the Shadow of the Sacred Grove. Vintage. ISBN 0-679-72214-9. ISBN 978-0-679-72214-4.
  • Glaze, Anita J. (1981) Art and Death in a Senufo Village. Bloomington: Indiana University Press.

Enllaços exterms[modifica | modifica el codi]