Taules separades

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Separate Tables)
Infotaula de pel·lículaTaules separades
Separate Tables Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióDelbert Mann Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióHarold Hecht Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióHarry Horner Modifica el valor a Wikidata
GuióTerence Rattigan, John Gay i John Michael Hayes Modifica el valor a Wikidata
MúsicaDavid Raksin Modifica el valor a Wikidata
FotografiaCharles Lang Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeMarjorie Fowler Modifica el valor a Wikidata
ProductoraHecht-Hill-Lancaster Productions Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUnited Artists Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1958 Modifica el valor a Wikidata
Durada100 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enSeparate Tables (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema negre, drama i cinema romàntic Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióAnglaterra Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

IMDB: tt0052182 Filmaffinity: 423358 Allocine: 40156 Rottentomatoes: m/1018587-separate_tables Letterboxd: separate-tables Mojo: separatetables Allmovie: v43734 TCM: 20965 TV.com: movies/separate-tables AFI: 52724 TMDB.org: 43136 Modifica el valor a Wikidata

Taules separades[1] (títol original en anglès: Separate Tables) és una pel·lícula estatunidenca dirigida per Delbert Mann, estrenada el 1958. Ha estat doblada al català.

Argument[2][modifica]

En una ciutat balneària a Bournemouth a la costa sud d'Anglaterra, alguns dispesers han escollit residència a l'hotel Beauregard. L'establiment és mantingut per Miss Cooper i entre els seus pensionats hi ha la Sra. Railton-Bell i la seva filla Sybil, noia tímida dominada per la seva mare, El major Angus Pollock antic militar que passa el seu temps contant les seves proeses guerreres i John Malcolm escriptor turmentat, promès amb Miss Cooper. Sota aquesta aparent tranquil·litat desembarca una dona molt elegant, Ann Shanland, que resulta ser l'ex-dona de John.

Repartiment[modifica]

Al voltant de la pel·lícula[modifica]

  • La pel·lícula és treta d'una obra d'èxit de Terence Rattigan, interpretada a Londres i a Broadway. Composta de dues curtes peces en un acte, cadascuna estava orientada cap a dues parelles: el "major" Pollock i Sybil Railton-Bell, John Malcolm i Ann Shankland. Rattigan va cedir els drets de l'obra amb la condició d'escriure'n l'adaptació cinematogràfica. Amb l'ajuda de John Gay i de John Michael Hayes, va reunir les dues històries en una sola afegint alguns personatges
  • Burt Lancaster, que havia fundat la seva pròpia productora amb Harold Hecht i [James Hill, va produir la pel·lícula i va contractar, per conservar el toc britànic de la peça Laurence Olivier com realitzador i actor per al paper del major Pollock, la seva esposa Vivien Leigh per interpretar Ann Shankland.[3] Però per «humors redhibitoris »,[4] esclaten conflictes entre Lancaster i Olivier que es retira[3] amb la seva dona[5] en benefici de Delbert Mann que s'havia endut 4 Oscars per a la pel·lícula Marty, també una producció Hecht-Hill-Lancaster. James Hill va proposar Rita Hayworth, llavors la seva dona, per al paper d'Ann Shankland.
    Malgrat el conflicte, Laurence Olivier i Burt Lancaster, reconciliats,[3] es trobaran un any més tard a Al fil de l'espasa una altra producció de l'Hecht-Hill-Lancaster.[6]
  • Delbert Mann a propòsit de Rita Hayworth:
« Era un bon paper per a ella per l'edat del personatge, pel fet que era una dona fascinant, molt elegant i refinada, però terriblement sola i espantada. Són també les característiques del personatge, i els podia comprendre, apropiar-se'n. Tenia la impressió, amb Rita, d'algú que buscava alguna cosa que no trobava en la seva vida personal, que diversos matrimonis desgraciats no li havien aportat. El personatge de Taules separades té por d'estar sol i necessita algú a qui agafar-se, i és perquè Rita provava aquests mateixos sentiments que ha sabut interpretar amb tanta veracitat.[7] »
  • Taules separades va ser un èxit de la crítica i comercial, va aportar diversos milions de dòlars a la Columbia[8] i una pluja de nominacions als Oscars.
  • Dos remakes amb el mateix títol van ser rodadas per a la televisió, un argentí el 1974 i l'altre americà el 1983 amb el realitzador John Schlesinger. Per al telefilm americà, els dos intèrprets principals interpreten, com en l'obra, dos papers alhora. Així Julie Christie interpreta la Sra. Shankland i Miss Railton-Bell, Alan Bates: John Malcolm i el Major Pollock i Claire Bloom: Miss Cooper.

Premis i nominacions[modifica]

Taules separades va rebre diversos premis i va estar nominada a alguns d'altres, entre els quals hi ha:[9]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. esadir.cat. Separate Tables. esadir.cat. 
  2. «Separate Tables». The New York Times.
  3. 3,0 3,1 3,2 Burt Lancaster - Roland Lacourbe Edilig ISBN 2-85601-172-1
  4. Le Cinema, Gran història il·lustrada del 7è art. Volum 7. Edicions Atles
  5. Trivia, a IMDb (anglès)
  6. Taules separades a AlloCiné (francès)
  7. Delbert Mann el realitzador de Taules separades: Rita Hayworth, Biografia - Barbara Leaming, Presses de la Renaissance. ISBN 2-85616-554-0
  8. Rita Hayworth Christian Dureau. Edicions PAC.ISBN 2-85-336-260/4 Error en ISBN: caràcter no vàlid, pàg. 109.
  9. Nominacions i premis, a IMDb