Morralet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sepiola rondeleti)
Infotaula d'ésser viuMorralet
Sepiola rondeletii Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Dades insuficients
UICN162580 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumMollusca
ClasseCephalopoda
SubclasseColeoidea
SuperordreDecapodiformes
OrdreSepiolida
FamíliaSepiolidae
GènereSepiola
EspècieSepiola rondeletii Modifica el valor a Wikidata
Leach, 1817

El morralet (Sepiola rondeleti)[1] és una espècie de mol·lusc cefalòpode de l'ordre Sepiolida, comestible, natiu del nord-est de l'Atlàntic i del Mediterrani incloent l'estret de Sicília, el mar Egea, l'Adriàtica, Màrmara i Mar de Llevant. En el nord-est de l'Atlàntic s'estén des del mar del Nord fins a Senegal.[2] És l'espècie de Sepiola més comuna al Mediterrani.

Descripció[modifica]

Especímen conservat en formaldehid

Són de color marró però poden canviar el color a voluntat. Tenen el cos molt semblant a una sèpia petita però aplanat i sense una cresta que els envolta sinó unes expansions en forma d'orelleta que els ajuda a desplaçar-se. El mantell de les femelles fa fins a 60 mm mentre se sap que hi ha mascles que no passen de 25 mm. Viu sobre fons sorrencs o en prats de Posidonia oceanica fins a 450 m de fondària. Són carnívors, mengen petits peixos i crustacis. No passen per l'estadi de larva.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Morralet
  1. «TERMCAT - Morralet». [Consulta: 4 abril 2021].
  2. Reid, A. & P. Jereb 2005. Family Sepiolidae. In: P. Jereb & C.F.E. Roper, eds. Cephalopods of the world. An annotated and illustrated catalogue of species known to date. Volume 1. Chambered nautiluses and sepioids (Nautilidae, Sepiidae, Sepiolidae, Sepiadariidae, Idiosepiidae and Spirulidae). FAO Species Catalogue for Fishery Purposes. No. 4, Vol. 1. Rome, FAO. pp. 153–203.
  3. «Club d'Immersió Biologia :: 12. Mol·luscs, Sepiola rondeleti». [Consulta: 4 abril 2021].