Sermersooq

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaSermersooq
Kommuneqarfik Sermersooq (kl) Modifica el valor a Wikidata
Fotomuntatge
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 66° N, 40° O / 66°N,40°O / 66; -40
EstatRegne de Dinamarca
País autònomGroenlàndia Modifica el valor a Wikidata
CapitalNuuk Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població22.480 (2016) Modifica el valor a Wikidata (0,04 hab./km²)
Idioma oficialGroenlandès Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície531.900 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creació2009 Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal3900 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
ISO 3166-2GL-SM Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb
Aalborg (1963–)
municipi d'Aalborg (1963–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc websermersooq.gl Modifica el valor a Wikidata
Facebook: sermersooq Instagram: sermersooq LinkedIn: kommuneqarfik-sermersooq Youtube: UC86WgfS52xt5N3fUmPEuOnQ GitHub: sermersooq Modifica el valor a Wikidata

Sermersooq (en groenlandès: Kommuneqarfik Sermersooq, literalment «lloc de molt de gel») és un municipi de Groenlàndia, establert l'1 de gener de 2009. En aquest municipi es troba la capital de Groenlàndia, Nuuk (en danès: Godthåb). Amb 21.868 habitants (2013), és el municipi més poblat de l'illa.[1] El municipi conforma els antics municipis de l'est i el sud-oest de Groenlàndia que eren :[2]

Geografia[modifica]

El municipi es troba al centre-sud i l'est de Groenlàndia, amb una superfície de 531,900 km². És el segon municipi més gran del món per regió, després de Qaasuitsup. Al sud està flanquejat pel municipi de Kujalleq, amb la frontera que passa pel fiord d'Alanngorsuaq. Les aigües que flueixen al voltant de la costa occidental del municipi són les del mar de Labrador, que al nord es redueix fins a formar l'estret de Davis que separa l'illa de Groenlàndia de l'illa de Baffin.

Al nord-oest, el municipi limita amb el municipi de Qeqqata i més al nord amb el municipi de Qaasuitsup. Aquesta última frontera, tanmateix, transcorre de nord a sud a través del centre (meridià 45° oest) de la glacera continental groenlandesa (en groenlandès: Sermersuaq) i, per tant, és lliure de trànsit. Al nord, el municipi limita amb el Parc Nacional del Nord-est de Groenlàndia. A l'est, a prop de l'assentament d'Ittoqqortoormiit, la frontera municipal travessa el fiord de Kangertittivaq, que desemboca al fred mar de Groenlàndia. Les costes del sud-oest són vorejades pel fiord de Kurblua del mar d'Irminger a l'oceà Atlàntic Nord.

Transports[modifica]

Costa est de Sermersooq, exactament al sud dels 64°N

Sermersooq és un dels dos municipis situats a cavall dels costats occidentals i orientals de l'illa, però és l'únic municipi on els establiments de les dues costes estan connectats a través de vols regulars des de l'aeroport de Nuuk fins a l'aeroport de Kulusuk i l'aeroport de Nerlerit Inaat i al revés, operats durant tot l'any per Air Greenland. També hi ha vols locals entre Nuuk i l'aeroport de Paamiut a la costa oest.

Llengua[modifica]

El kalaallisut, el dialecte occidental del groenlandès, es parla als pobles i assentaments de la costa occidental. També es fa servir el danès als nuclis més grossos. El tunumiit oraasiat, el dialecte oriental del groenlandès, es parla a la costa oriental.

Llogarets i assentaments[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sermersooq