Serra de Salines

Serra de Salines.
Situació al País Valencià i Múrcia

La Serra de Salines és una destacada formació geo-morfològica que serveix de frontera natural entre el nord de la regió de Múrcia (Iecla) i distintes localitats de l'Alt i Vinalopó Mitjà (València). És un anticlinal que contínua a l'oest per la Serra del Carxe-Serral.

Longitudinalment ocupa una extensió d'aproximadament 15 km i culmina en el bec de la Capella 1238 m. Hi ha altres menuts becs com la forest El Calamote (739.9m).

En la configuració d'aquesta serra, cal destacar nombroses llomes i "cabezos". La Serra de Salines està formada per un plegament de roques calcàries en el Cretaci Inferior. És una formació que s'enquadra dins del sistema pre-Bètic. Les localitats més importants que trobem en els seus voltants són Villena al vessant Nord i Salines al vessant sud. Però també pertany a les localitats de Monòver a l'est i El Pinós a l'oest.

Per la part nord, existeix una carretera que s'endinsa en la serra, on es poden contemplar plantes endèmiques de la regió, així com grutes, i coves. Per la part sud, existeixen "sendes" i antics camins de pastoratge que arriben fins al cim i la recorren salvant nombrosos barrancs.

Des del més alt es poden albirar les veïnes poblacions de Villena, Salines, Saix, Biar en les Comarques del Sud, Iecla en la Regió de Múrcia i Caudete en la Província d'Albacete. També és destacable el fet que en dies de bona visibilitat la vista arriba a fins al mar Mediterrani.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Serra de Salines