Servei Marítim de la Guàrdia Civil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militarServei Marítim de la Guàrdia Civil

Servei Marítim de la Guàrdia Civil
TipusForça de seguretat de l'Estat
Fundació1829 Modifica el valor a Wikidata
BrancaForces i Cossos de Seguretat de l'Estat[n. 1]
EstructuraUna Prefectura i 22 Serveis Marítims Provincials (a més d'una Unitat d'Activitats Subaqüàtiques que comprèn una Unitat Central d'Activitats Subaqüàtiques i 18 Grups Especials d'Activitats Subaqüàtiques)
Mida1.130 efectius[1]
Cultura militar
Condecoracions Medalla al Mèrit en el Treball.[2]

El Servei Marítim de la Guàrdia Civil, també conegut pel seu acrònim SEMAR o, extraoficialment, com a Guàrdia Civil del Mar, és la unitat de la Guàrdia Civil dedicada a la vigilància de les aigües territorials espanyoles. Es va constituir per un reial decret de 22 de febrer de 1991.[3] Des de 1997 s'integra en la Unitat d'Activitats Subaqüàtiques (UAS), l'origen dels quals es remunta a 1981.[4][5]

Missions[modifica]

Exercir les funcions que li corresponen a la Guàrdia Civil en les aigües marítimes espanyoles i les aigües continentals. També inclou les activitats en el mitjà subaqüàtic, i en particular la custòdia de les costes i el control de la immigració irregular en aquest àmbit.[6][7]

  • Judicial: Prevenció i esbrinament de delictes, primeres diligències i informes.
  • Fiscal: resguard fiscal de l'Estat i les actuacions encomanades a evitar i perseguir el contraban.
  • Administratiu: Conservació de la naturalesa i el medi ambient, control i inspecció pesquera i d'embarcacions esportives, protecció del patrimoni històric submergit i el control de la immigració irregular.
  • Missions a l'estranger: Participació en aquelles missions internacionals de cooperació policial, manteniment de la pau o humanitàries que es desenvolupin en l'àmbit marítim.
  • Col·laboració i cooperació nacional: Relacions de col·laboració amb altres organismes espanyols amb competències en el mar, com a Salvament Marítim, Marina Mercant, Duanes, Medi ambient, Pesca i l'Armada.

Notes[modifica]

  1. Tot i que orgànicament no forma part de les Forces Armades d'Espanya, sí que té encomanades missions de caràcter militar, a les ordes del Ministeri de Defensa, de qui depèn també pel que fa a les promocions.

Referències[modifica]

  1. «Servicio Marítimo de la Guardia Civil». Ministerio de Defensa, 2006. [Consulta: 7 octubre 2009].[Enllaç no actiu]
  2. «El Servicio Marítimo de la Guardia Civil recibe la Medalla de Oro al Mérito en el Trabajo». Guardia Civil, 07-02-2006. Arxivat de l'original el 2006-03-05. [Consulta: 7 octubre 2009].
  3. «Real Decreto 246/1991, de 22 de febrer, por el que se regula el Servicio Marítimo de la Guardia Civil.» (en castellà). www.boe.es, 01-03-1991. [Consulta: 16 gener 2017].
  4. «Servicio Marítimo - Todopolicia.com» (en castellà-es). Todopolicia.com.
  5. «Unidad de Actividades Subacuaticas». Colección Guardia Civil. [Consulta: 16 gener 2017].
  6. «Servio Marítimo». Colección Guardia Civil. [Consulta: 16 gener 2017].
  7. «Competencias y capacidades de la Guardia Civil» (en castellà). Ministerio de Educación, Cultura y Deporte. [Consulta: 15 gener 2017].[Enllaç no actiu]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Servei Marítim de la Guàrdia Civil