Sextus Calpurnius Agricola

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Inscripció dedicada al déu Sol Invictus, per part d'una vexillatio de la Legió VI Victrix sota el comandament d'Agricola.

Sextus Calpurnius Agricola fou un general i polític romà del segle II.

Va entrar a formar part del Senat romà el 154 i fou nomenat governador de la Germània superior als voltants del 158.

Entre el 161 i el 162, l'imperi patia una invasió per part dels Khatti i l'emperador Marc Aureli va substituir Agricola per Aufidius Victorinius, qui va vèncer els invasors sense gaires contratemps. Al mateix temps, Agricola fou enviat a Britània per controlar les revoltes del nord de la província mentre el seu predecessor Marc Estaci Prisc era enviat urgentment a Capadòcia, on els romans havien estat vençuts per Vologès IV de Pàrtia a la batalla d'Elegeia.

Aquest moviment de governadors fou enregistrat en la Història Augusta.

Calpurni Agricola va reconstruir diverses fortificacions, especialment la de Coria (Corbridge). Va retirar les tropes del sud d'Escòcia fent-les recular fins al Mur d'Adrià i abandonant definitivament el Mur d'Antoní. També hi ha indicis de rebeŀ·lió en altres punts de l'illa.[1]

Als voltants del 168, mentre les Guerres Marcomanes assolaven la regió, la Dàcia fou atacada per rebels dàcis, sàrmates i costobocs i el governador Claudi Frontó fou vençut i mort. Calpurni Agricola, un cop pacificada Britània, fou enviat com a governador a la Dàcia, on va aconseguir de sufocar la revolta al capdavant de la Legió V Macedònica. No hi ha informació posterior ni registre de descendència, considerant que va morir durant la campanya el 169.[2]

Notes i referències[modifica | modifica el codi]

  1. Les excavacions evidencien danys al fòrum de Viroconium Cornoviorum (Wroxeter) i l'incendi de gran part de Verulamium (St Albans).
  2. Ja no era governador l'any 170, doncs l'atac dels Asdings i els Lacrings a la zona del Danubi fou defensat pel nou governador Sext Corneli ClemensPrecedit per:
Marc Estaci Prisc
Governadors romans de Britània
162-168
Succeït per:
Quintus Antistius Adventus