Shahpura (ciutat)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Shahpura (desambiguació)».
Plantilla:Infotaula geografia políticaShahpura

Localització
Map
 25° 38′ N, 74° 56′ E / 25.63°N,74.93°E / 25.63; 74.93
PaísÍndia
Estat federatRajasthan
Divisiódivisió d'Ajmer
Districtedistricte de Bhilwara Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud364 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal311404 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari

Shahpura és una ciutat del Rajasthan al nord-est d'Udaipur, al districte de Bhilwara, antiga capital del principat de Shahpura. La seva població (cens del 2001) és de 27.698 habitants; el 1901 tenia 9976 habitants. Es troba a 364 metres sobre el nivell del mar i a 58 km al nord-est de Bhilwara. Actualment és capçalera d'un dels tehsils del districte de Bhilwara i un panchayat samiti.

Fou fundada per Suhan Singh el 1629, i anomenada així en honor de Shah Djahan, emperador mogol.

La ciutat vella està rodejada de muralles amb quatre portes; prop de la porta de Kund es troba el monestir (ramdwara) de la secta mendicant dels ramsanehi fundada vers la meitat del segle XVIII[1] per Ram Charan Das; els ramasanehis (adoradors de Ram) es limiten a repetir a les seves pregàries el nom de Ram i no tenen cap interès per ídols; van rapats i afaitats i cobreixen el cos amb una túnica de color ocre; no es casen però adopten deixebles que han de ser de les castes bramans, rajputs o mahajans.

La ciutat pateix manca d'aigua i té poc desenvolupament. A la zona de Phalgun Shukla s'hi celebra una fira cada any (març-abril) que dura 5 dies, i s'anomena Phool Dol Ka Mela. És també famosa per les piuntures anomenades Phad.

Nota[modifica]

  1. o el 1804 segons altres fonts

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Shahpura