Sienpei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàSienpei

Modifica el valor a Wikidata
Tipusètnia i grup humà extingit Modifica el valor a Wikidata
Període208 aC Modifica el valor a Wikidata - 670 Modifica el valor a Wikidata
Mapa de distribució
Modifica el valor a Wikidata

Els sien-pei (o sienpei) foren una horda nòmada probablement mongola que vivia als límits de la moderna Manxúria.[1] Inicialment van ser una confederació multiètnica amb influències mongoles i turcmanes.[2]

Història[modifica]

Apareixen per primer cop al segle i, quan els xinesos els van utilitzar contra els xiongnu, als que els atacs van deixar força debilitats. El 93 el nou chan-yu dels xiongnu, imposat pels xinesos tres anys abans, es va revoltar contra Xina, i els xinesos van instigar altra vegada els sien-pei contra els rebels; aquesta vegada la victòria dels sien-pei fou completa i els xiongnu ja no es van refer mai del tot.[3]

El 109 els xiongnu septentrionals van tornar a la càrrega contra Xina i van atacar-ne posicions frontereres; el governador xinès de Leao-tong (o Leaotong), el general Keng Kuei, va cridar altra volta els sien-pei a ajudar-lo. Els Xianbei sota Qizhijian van assaltar el territori Han quatre vegades del 121 al 138.[4] El 145, els Xianbei van assaltar el comandament Dai.[5]

El 155 els xiongnu septentrionals foren finalment sotmesos pels sienpei; aquests estaven dirigits per un cap que els xinesos anomenaven Tan-xe-huai. Després de derrotar els xiongnu van arribar fins a la Mongòlia occidental, fins al territori dels wu-suen (el Balkhadj), encara que probablement això foren només incursions i el seu domini es va aturar al Bogdokan. El cap sien-pei reprengué les antigues aspiracions xiongnu sobre la Xina. El 156 va atacar la província xinesa de Leao-tong però fou rebutjat; llavors va atacar als xiongnu meridionals, vassalls xinesos, i es va entendre amb ells i junts van fer un atac a la zona fronterera de la Xina al Shansi i al Kansu, però es van haver de retirar a l'arribada d'un exèrcit xinès.

Més tard, el 177, els sien-pei van tornar a atacar, aquesta vegada al Leao-si, és a dir a la província a l'oest del riu Leao-ho, al sud-oest de Manxúria, però foren altra vegada rebutjats pel general Txao Pao.

Al començament segle iii sota la pressió dels sien-pei, els xiongnu meridionals, vassalls xinesos, es van establir a l'estepa d'Ordos fins al riu Groc i a l'Alashan. Segons el Llibre del Han Tardà, "la llengua i la cultura dels xianbei són els mateixos que els de Wuhuan".[6]

El 220 enmig de la guerra civil va desaparèixer a la Xina la dinastia Han però en aquell moment les diverses hordes, i entre elles els sienpei (també els xiongnu meridionals, xiongnu septentrionals, i wuhuan) estaven totes prou debilitades per intentar res seriós cap al sud, però més endavant els sien-pei, dels que en depenien els xiongnu, van aprofitar els canvis per atacar la frontera del Kansu per la part de Leang-Txeu, on foren rebutjats pel general Ma Long el 279.

En aquesta època un clan del sien-pei, els mujong, va crear un regne propi al Leao-tong i al Leao-si al sud-oest de la moderna Manxúria.

Referències[modifica]

  1. Chen, Stone. «Three Kingdoms Period of China and the Rise of Xianbei in the year 229 CE» (en anglès). worldhistory.org. [Consulta: 12 març 2023].
  2. Barthold, Vasilii V. Turkestan Down to the Mongol Invasion (en english). E. J. W. Gibb Memorial Trust,, 1977, p. 25. ISBN 9780879914530. 
  3. N.n, Kradin «Heterarchy and hierarchy among the ancient Mongolian nomads». Social Evolution & History, 10, 1, 2011, pàg. 187–214. ISSN: 1681-4363.
  4. Crespigny, Rafe de. Fire over Luoyang: A History of the Later Han Dynasty 23-220 AD (en anglès). BRILL, 2016-10-18. ISBN 978-90-04-32520-3. 
  5. Nicola Di Cosmo (ed). Military culture in imperial China. Cambridge, Mass. : Harvard University Press, 2009, p. 106. ISBN 978-0-674-03109-8. 
  6. Chen, Sanping «A-GAN REVISITED — THE TUOBA'S CULTURAL AND POLITICAL HERITAGE». Journal of Asian History, 30, 1, 1996, pàg. 46–78. ISSN: 0021-910X.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sienpei