Signes vitals

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els signes vitals són variables que permeten fer una diagnosi inicial de l'estat de salut d'una persona i la seva homeostasi. Sovint es parla popularment de constants vitals, però no és un terme acurat, ja que no són valors constants sinó variables. Els signes vitals principals són quatre, i per a una persona adulta sana tenen una sèrie de valors normals:[cal citació]

Temperatura corporal Freqüència respiratòria Pols arterial Pressió arterial
36 °C a 37 °C 12 a 18 respiracions per minut 60 a 100 pulsacions 130-85 mm Hg

Aquests valors es consideren normals, en una persona en estat de repòs i sense cap patologia, a més hi ha variables pròpies de la persona que els poden fer variar: com edat, sexe, activitat, hora del dia de la mesura i emocions prèvies

Temperatura corporal[modifica | modifica el codi]

Indicador de la quantitat de calor d'una persona. Les persones produeixen calors o perden calor.

  • Procés de termogènesi o producció de calor. Es produeix termogènesi degut a la nostra activitat metabòlica dels nutrients, activitat muscular o activitat hormonal. També intervenen altres factors externs com: roba, llum solar líquids calents, etc. Així, com a qualsevol persona que té febre.
  • Procés de Termòlisi o pèrdua de calor La pèrdua de calor o termòlisi del nostre cos és degut a l'estat de vasodilatació cutanis (begudes calentes, alcohol, medicaments..), així com per mètodes de convecció i mètodes de conducció tèrmica.

Curiositats

Al matí tenim menys temperatura corporal que a la tarda. Durant l'ovulació, l'augment de progesterona fa augmentar mig grau la temperatura corporal. En els hospitals estan prohibits els termòmetres de mercuri i la millor determinació de la temperatura es realitza sota l'aixella. El més utilitzat és el termòmetre electrònic.

Freqüència respiratòria[modifica | modifica el codi]

Definim freqüència respiratòria a les vegades que realitzen el cicle respiratori (inspiració i expiració ) durant un minut. Aquest és un cicle cíclic. La respiració té les següents característiques, a més de la freqüència respiratòria:

Profunditat: volum d'aire que s'inhala o exhala en cada respiració. La seva determinació es realitza amb un Espiròmetre.

Ritme respiratori: és la respiració harmoniosa durant el cicle respiratori.

Esforç: si una persona s'esforça al respirar (té alguna patologia), contrau els músculs del coll.

Els sorolls respiratoris: per exemple en la respiració asmàtics s'escolten xiulets, o la respiració ramera, exemple del soroll quan surt l'aire i hi ha acumulació de secrecions bronquials.

Curiositats

L'apnea és una patologia respiratòria quan la persona té absència transitòria de respiració. Taquipnea és una patologia respiratòria quan la persona li augmenta la freqüència més de 24 respiracions per minut.

Pols[modifica | modifica el codi]

El pols arterial o freqüència cardíaca a cada vegada que el cor bomba sang. El moviment de bombar es realitza en dos moviments, contracció dels ventricles i relaxació d'aquest.

Quan el cor impulsa la sang a través de les artèries, aquestes es dilaten i es contrauen amb el fluix de la sang, provocant una onada líquida pulsativa que s'aconsegueix escoltar en pressionar una artèria sobre un pla ossi. Al prendre el pols, no només es determina la freqüència cardíaca, sinó que també pot indicar: El ritme del cor i la força del batec.

Curiositats[modifica | modifica el codi]

Artèries accessibles on es prenen el pols són la radial, caròtide, humeral, poplítia, pèdia i femoral. La temperatura pot influir al pols. Quan es té febre augmenta el pols (per cada °C 10 pulsacions/minut).[cal citació]

Pressió arterial[modifica | modifica el codi]

Tensiòmetre electrònic

Ens determina quina és la força que exerceix la sang quan passa per les artèries. Hi ha dos paràmetres:

  • Durant la sístole o contracció ventricular, la pressió exercida en les artèries és màxima;
  • Durant la diàstole o dilatació ventricular, la pressió exercida en les artèries és mínima.

La bona pressió arterial depèn del desgast cardíac, el volum de sang i l'elasticitat de les parets de les artèries. Aquesta última característica és molt important a partir d'una certa edat. L'arteriosclerosi és una patologia freqüents en les persones grans, consisteix en pèrdua d'elasticitat i les parets de les artèries es tornen rígides, com a conseqüència, la pressió arterial augmenta.

La hipertensió arterial és una alteració de la pressió arterial, i com la seva paraula ens diu és un augment de la pressió arterial. Sistòlica igual o superior a 160 mm Hg i diastòlica igual o superior a 95 mmHg. La hipertensió és un factor de risc de malalties cerebrals, cardíaques i renals.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Ortega, A., Valldepérez, G.,Briansó, M. (2006). "Tècniques Bàsiques D'Infermeria". Ed. Altamar ISBN 84-96334-23-6