Simó de Limburg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSimó de Limburg
Biografia
Naixementdècada del 1170 Modifica el valor a Wikidata
Mort1r agost 1196 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (16/26 anys)
Roma Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortVerí Modifica el valor a Wikidata
SepulturaBasílica de Sant Joan del Laterà Modifica el valor a Wikidata
Cardenal diaca valor desconegut
1195 – 1r agost 1196
Cardenal
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot catòlic Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaCasa de Limburg Modifica el valor a Wikidata
ParesEnric III de Limburg Modifica el valor a Wikidata  i Sofia de Saarbrücken Modifica el valor a Wikidata
GermansEnric de Wassenberg i Walerà III de Limburg Modifica el valor a Wikidata

Simó de Limburg (nascut ±1177 - mort l'1 d'agost de 1295 a Roma) príncep-bisbe del Principat de Lieja de 1193 a 1194.

Va ser anomenat per l'emperador Enric VI el 13 de novembre durant l'ocupació brabançona del principat. Era el fill més petit d'Enric III, duc de Limburg. Sa àvia Margarida de Limburg era la mare d'Enric I de Brabant

El seu mandat fou tant breu com controvertit. Quan Lotari d'Hochstaden va abdicar, Enric I de Brabant va imposar com a successor el seu cosí Simó, de nomes 16 anys. Aquest nepotisme no va agradar gaire als ardiaques de Lieja Hug de Pierrepont, Otó de Valkenburg, Albert Reitestan i Albert de Cuijk.[1] Reitestan i Cuijk van viatjar al Vaticà per a demanar l'anul·lació del nomenament al papa Celestí III que va accedir a les seves peticions i feu repetir l’elecció.[2] Tot i ser destituït, Simó i les tropes de l'aliança Brabant-Limburg continuaren l'ocupació de Lieja. El capítol va haver de celebrar les eleccions d'un successor a la catedral de Sant Albí a Namur sent elegit Albert de Cuyck. Tota la regió pateix de la inestabilitat política i de batalles, pillatges i incendis.[3] Per acabar amb el conflicte demanen lla mediació del duc de Brabant. Acorden que Simó i Albert aniran a Roma per a que el Papa resolgui el conflicte.

Els dos protagonistes viatgaren a Roma durant la Quaresma del 1195. El papa Celestí concedí el títol de cardenal a Simó. Sens dubte un requisit previ per a la confirmació de l'elecció d'aquest últim. Tanmateix, Simó va morir l'1 d'agost de 1195 i va ser enterrat a l'església de Sant Joan de Laterà. Aleshores el papa va confiar la seu episcopal de Lieja a Albert de Cuyck.


Precedit per:
Lotari d'Hochstaden
Príncep-bisbe del Principat de Lieja
11931194
Succeït per:
Otó de Valkenburg (1195)
Albert II de Cuijk
(1195-1200)

Referències i bibliografia[modifica]

  1. Karl Morz Fabritius, Albert Quiq (1196-1200), Geschichte des Hochstifts Luttich, Leipzig, Editorial Weidmannschen Buchhandlung, 1792, pàgina 85 (en català: Història del principat bisbal de Lieja) (alemany)
  2. Kohl, Wilhelm. Die Diözese (en alemany). Volum 37 de Germania sacra : historisch-statistische Beschreibung der Kirche des Alten Reiches. Berlín: Walter de Gruyter, 2003, p. 255. ISBN 9783110175929. 
  3. Claude Mélard, Albert de Cuyk Arxivat 2014-02-26 a Wayback Machine., Chronologie de la principauté de Liége, consulta el 25 de febrer 2012 (francès)