Simeó Miquel i Peguera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Simeó Miquel)
Infotaula de personaSimeó Miquel i Peguera
Biografia
Naixement25 gener 1919 Modifica el valor a Wikidata
Lleida Modifica el valor a Wikidata
Mort13 febrer 2007 Modifica el valor a Wikidata (88 anys)
Lleida
  Diputat al Parlament de Catalunya
5 de desembre de 1995 – 24 d'agost de 1999
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona
Activitat
Ocupacióadvocat
PartitCDC
Premis

Simeó Miquel i Peguera (Lleida, 25 de gener de 1919 - 13 de febrer de 2007) fou un advocat català.

Biografia[modifica]

Va interrompre els estudis de dret per la guerra civil espanyola, ja que fou mobilitzat i serví en l'exèrcit republicà fins a la fi de la guerra. Com que havia estat secretari de la FNEC, fou empresonat i internat en un camp de concentració. Un cop alliberat, continuà els estudis de dret, llicenciant-se en la Universitat de Madrid. Guanyà les oposicions al Cos Tècnic del Ministeri de la Governació i fou destinat al Govern Civil de Lleida.

El 1944 demanà l'excedència i exercí l'advocacia, professió des de la qual defensà presos polítics en Consells de Guerra i al Tribunal d'Ordre Públic, i fou un dels fundadors de la seu lleidatana d'Òmnium Cultural. Anys més tard fou sancionat per haver enviat una carta signada per 113 persones dirigida al Secretari d'Estat dels Estats Units i al Ministre d'Afers Exteriors d'Espanya protestant per la pròrroga de les bases americanes a Espanya sense el coneixement ni la consulta del poble espanyol.

El 1974 formà part de la comissió fundadora de Convergència Democràtica de Catalunya. Com a membre del Cos Superior d'Administració Civil de l'Estat, fou designat delegat territorial a Lleida del Ministeri de Sanitat i Seguretat Social el 1979 fins a 1983. Fou el primer síndic de greuges de l'Ajuntament de Lleida (1990-1995), Fou diputat al Parlament de Catalunya en la cinquena legislatura[1] i primer president del Consell Social de la Universitat de Lleida. El 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi

Obres[modifica]

  • Lleida, problema i realitat (1967)

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]