Simone Veil

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Simone Veil.

Simone Veil (Niça, França, 1927), nascuda Simone Jacob, és una advocada i política francesa, actual membre del Consell Constitucional de França.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Nasqué el 13 de juliol de 1927 a Niça filla d'un arquitecte jueu. El març de 1944 fou deportada, juntament amb la seva família, al camp de concentració nazi d'Auschwitz i Bergen-Belsen, on hi van romandre fins al seu alliberament el 15 d'abril de 1945, tot i que només hi sobreviviren Veil i la seva germana.

Aconsguit el seu títol de batxillerat el 1943, abans de ser deportada, estudià dret i ciències polítiques, on trobà el seu marit, Antoine Veil, del qual prengué el cognom.

Vida política[modifica | modifica el codi]

Entre 1974 i 1979 fou desiganda Ministra de Salut, Seguretat Social i Família en els governs dels Primers Ministres Jacques Chirac i Raymond Barre. En aquest càrrec realitzà diverses polítiques polèmiques, com l'accés als anticonceptius (1974) i la legalització de l'abortament (1975).

1993

El 1979 fou escollida Presidenta del Parlament Europeu després de realitzar-se les primeres eleccions per sufragi universal al Parlament Europeu. Desenvolupà aquesta càrrec fins a l'any 1982. El 1981 fou guardonada amb el Premi Internacional Carlemany en favor de la unió europea.

El 1993 fou nomenada Ministra d'Estat, d'Afers Socials, de Sanitat i dels Pobles durant el govern del primer ministre Édouard Balladur. Desenvolupà aquest càrrec fins al 1995. El 1998 fou nomenada membre del Consell Constitucional de França, càrrec que abandonarà el 2007.

En el 60à aniversari de la liberació del camp de concentració nazi d'Auschwitz-Birkenau l'any 2005 Veil hi retornà per primer cop per realitzar-hi un discurs d'homenatge a les víctimes i als horrors de la guerra. Aquell mateix any fou guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional per la defensa de la llibertat, la dignitat de la persona, dels drets humans, la justícia, la solidaritat i el paper de la dona en la societat moderna.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Simone VeilPrecedida per:
Emilio Colombo
Presidenta del Parlament Europeu
19791982
Succeïda per:
Piet Dankert