Sistema operatiu de temps real

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un sistema operatiu de temps real (RTOS) és un sistema operatiu (SO) destinat a aplicacions en temps real. Tals sistemes operatius serveixen sol·licitacions d'aplicacions gairebé en temps real. Un sistema operatiu de temps real ofereix als programadors més control sobre les prioritats de procés. El nivell de prioritat de procés d'una aplicació pot excedir allò d'un procés de sistema. Els sistemes operatius de temps real minimitzen seccions crítiques del codi de sistema, de manera que la interrupció de l'aplicació és gairebé crítica.

Una característica clau d'un SO de temps real és el nivell de la seva consistència, relativa a la quantitat de temps que es triga a acceptar i completar la tasca d'una aplicació; la variabilitat en l'acompliment és el jitter (fluctuació ràpida o tremolor).[1] Un sistema operatiu de temps real dur té menys tremolor en l'acompliment (jitter) que un sistema operatiu de temps real tou. L'objectiu de projecte principal no és alt rendiment, sinó força una garantia d'una categoria de rendiment dura o tova. Un SO de temps real que pot normalment o generalment complir un termini, és un SO de temps real tou, però si es pot complir amb un termini de manera determinista és un sistema operatiu de temps real dur.

Un SO de temps real té un algorisme de planificació avançat. La flexibilitat del planificador permet una major orquestració del sistema informàtic de prioritat de processos, però un SO de temps real està dedicat més freqüentment a un conjunt limitat d'aplicacions. Els factors clau en un SO de temps real són latència o espera mínima d'interrupció i latència o espera mínima de commutació de fil, però un SO de temps real es valora més per la rapidesa o com previsiblement pot respondre, que per la quantitat de treball que pot realitzar en un període determinat de temps.[2]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Tutorial de Televisó Digital». SDI. [Consulta: 03-03-2010]. «El jitter es pot definir com la diferència en temps entre on hauria d’ocórrer una transició de dades i on realment ocorre.»
  2. Fidel Miras Llopart; Julián Horrillo Tello. «Metodologia de Desenvolupament D'Aplicacions PC Embedded» (PDF). Escola Universitària Politècnica de Mataró, 2009. [Consulta: 03-03-2010].

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]