Presidencialisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sistema presidencial)
Els estats amb sistemes presidencialistes es mostren en blau

Un sistema presidencial,[1] sistema congressual o presidencialisme, és un sistema de govern d'una república parlamentària en què la branca executiva s'elegeix de manera separada de la branca legislativa. La constitució dels Estats Units és reconeguda com al primer document oficial a descriure el sistema presidencialista modern i que encara és vigent.

La característica més important del sistema presidencialista és la manera en què el poder executiu, sovint anomenat "president" n'és elegit. Les característiques dels sistemes presidencialistes són:

  • El president és alhora cap d'Estat i cap de govern.
  • No hi ha cap relació formal entre el president i el cos legislatiu; no n'és un membre i la seva capacitat per proposar lleis és limitada. No obstant això, el president té el poder per vetar els actes aprovats pel cos legislatiu i, al seu torn, una supermajoria del cos legislatiu té el poder d'anul·lar el vet.
  • El president té un període fix de govern. Les eleccions o reeleccions es realitzen en temps predeterminats, i no existeix el concepte de "moció de censura" per remoure a l'executiu i convocar eleccions. No obstant això, la majoria dels sistemes presidencialistes han incorporat provisions a les lleis per realitzar judicis presidencials amb la finalitat de remoure el president si ha comès un crim.
  • La branca executiva és unipersonal. Els membres del gabinet són seleccionats pel president, encara que a alguns estats amb sistemes presidencialistes el cos legislatiu ha d'aprovar els membres del gabinet. El president té la capacitat de donar ordres o de remoure qualsevol membre del gabinet i de l'exèrcit, sense l'aprovació del cos legislatiu, però, no pot remoure als jutges del cos judicial.

La branca legislativa dels sistemes presidencialistes és oficialment coneguda com a "Congrés" o "Assemblea". Alguns estats presidencialistes són: els Estats Units, Indonèsia, les Filipines, Mèxic, Corea del Sud i la majoria dels estats de Sud-amèrica.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. XARXA VIVES D'UNIVERSITATS «sistema presidencial». Multidiccionari. TERMCAT, 2015.