Skybus Metro

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Prova de l'Skybus a Goa

El Skybus Metro és un ferrocarril elevat que va ser creat a l'Índia. Es tracta d'una estructura de formigó suspesa que es recolza en múltiples bigues. Aquest tipus de transport està pensat com a solució a les congestions del trànsit de les grans ciutats, ja que, gràcies a la seva construcció, l'Skybus no pot col·lidir amb els automòbils, i pot arribar a assolir fins a 100 km/h.[1][2]

Característiques tècniques[modifica]

L'Skybus és un tipus de comboi penjant inventat per B. Rajaram, enginyer indi.[3] L'Skybus penja de la seva via i és impulsat per rodes. La via consisteix en una sèrie de caixes de formigó recolzades en columnes de fins a 10 metres d'alt separades entre si uns 17 metres. Sempre se situa de manera que no obstrueixi al trànsit de les carreteres, i està impulsat per un motor altern trifàsic amb capacitat regenerativa. Consta de fins a tres tipus de frens: regeneratius, de disc i d'emergència. Així mateix, cada vagó té una capacitat de fins a 150 persones. Per realitzar un canvi de vies és necessària la utilització de dispositius especials. L'alimentació elèctrica del Skybus es pot solucionar de dues maneres: mitjançant raspalls col·lectors o mitjançant rodes conductores. Les estacions de l'Skybus estan elevades uns 5 metres sobre el nivell del sòl, igual que els canvis de via.

Els seus avantatges són que és ideal per a ciutats amb trànsit molt congestionat i no aptes per a altres tipus de transport ferroviari. Els inconvenients inclouen majors costos de construcció i d'operació que els sistemes de transport públic alternatius (metro, tramvia) i l'alt temps de canvi de via.[4]

El Skybus metro es troba únicament a l'Índia, com a transport d'atracció turística.[5]

Konkan Railway ha construït una línia de proves a Magdaon, Goa. Els resultats de la prova d'aplicació van ser els següents:

Longitud del rail de proves 1,6 km
Velocitat màxima 100 km/h
Pendent màxim del recorregut 2%
Radi de la corba més tancada 100 m
Radi de la corba menys tancada 875 m
Màxim radi de corba vertical 3375 m

Referències[modifica]

  1. «The Hindu : National : Sky Bus Metro resumes after 3 months». hindu.com. Arxivat de l'original el 2005-01-14. [Consulta: 5 maig 2017].
  2. Rajaram Bojji: Skybus Tech Movie Full.
  3. «Konkan Rly to invite EOI for Sky Bus metro». Deccan Herald.
  4. «ACD article 20th july 2010». Docs.google.com. [Consulta: 26 novembre 2012].
  5. «Its final! Konkan Railway Corporation to scrap skybus project - The Times of India». The Times of India. [Consulta: 30 maig 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Skybus Metro