Gullinbursti

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Slíðrugtanni)
Infotaula personatgeGullinbursti
Gullinburste Modifica el valor a Wikidata
Tipusanimal mitològic nòrdic Modifica el valor a Wikidata
Creat perEitri (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part demitologia nòrdica Modifica el valor a Wikidata

El Gullinbursti (en nòrdic antic pronunciat [ˈɡulːenˌburste] que, literalment, vol dir «crinera daurada» o bé «truja daurada») és un porc senglar en la mitologia nòrdica. En la mitologia escandinava, quan Loki ja tenia la cabellera de la deessa Sif, el vaixell del déu Freyr, Skíðblaðnir, i la llança d'Odin, Gungnir, fabricats pels fills de l'ívaldi (Ívalda synir), apostà el seu propi cap amb en Brokkr que el seu germà Sindri no seria capaç de fer objectes tan valuosos com aquests.[1][2]

Aleshores en Sindri començà a fabricar tres objectes preciosos. Sindri tragué la pell a un porc i la posà a la fornal mentre el seu germà en Brokkr s'encarregava de la manxa i així va crear un verro d'or, anomenat Gullinbursti (cerres d'or) o Sliðrugtanni (escàtils perillosos), les cerres del qual brillen en la foscor. Després va posar or a la fornal i va forjar el braçalet Draupnir i finalment, hi va posar ferro i va forjar el martell del déu Thor, Mjǫllnir.

Referències[modifica]

  1. Grant, John. Los vikingos, cultura y mitología (en castellà). Colonia: Evergreen, 2008. ISBN 978-3-8365-0276-4. 
  2. Simek, Rudolf. Lexikon der germanischen Mythologie (en alemany). Stuttgart: Alfred Kröner Verlag, 1995. ISBN 3-520-36802-1. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gullinbursti