Sobrepesca

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El bacallà de l'Atlàntic va patir sobrepesca en les dècades de 1970 i 1980 amb un col·lapse el 1992

La sobrepesca es produeix quan l'activitat pesquera redueix els estocs de peixos per sota del nivell acceptable. Això pot passar en qualsevol tipus d'aigües (marines o d'aigua dolça).

La sobrepesca pot acabar deixant exhausts el recursos en els casos de pesca subvencionada, taxes biològiques baixes de creixement i nivells críticament baixos de biomassa. Per exemple en els taurons la sobrepesca ha afectat a la totalitat de l'ecosistema marí.[1]

La capacitat de reuperació d'una zona pesquera després de la sobrepesca depèn de si les condicions de l'ecositema es poden recuperar. L'ecosistema pot quedar molt afectat o que hi entrin altres espècies . Per exemple la sobrepesca de la truita de riu pot fer entrar la carpa i fer impossible que hi torni a haver truites de riu.

Tipus[modifica | modifica el codi]

  • Sobrepesca biològica: la mortalitat causada per la pesca arriba al nivell de disminució del creixement de la biomassa. Si la pressió pesquera augmenta hi haurà una disminució neta de la biomassa i la desaparició total del recurs.
  • Sobrepesca bioeconòmica: té en compte els costos associats a la pesca. En sobrepesca els beneficis seran decreixents i després passaran a pèrdues netes.

Conseqüències[modifica | modifica el codi]

Segons un informe de l'ONU de l'any 2008 les flotes de pesca mundials perden un 50.000 milions de dòlars cada any degut a sobreexplotació i mala gestió dels recursos pesquers. Aquest informe va ser redactat conjuntament pel Banc Mundial i la FAO destaca que la meitat de la flota pesquera mundial podria ser desmantellada mantenint les captures actuals. A més la biomassa global dels bancs de peixos s'ha reduït fins a un punt en què ja no és possible esperar captures tan abundants com en el passat.[2]

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Shark Declines Threaten Shellfish Stocks, Study Says", National Geographic News. 29 March 2007.
  2. Fisheries waste costs billions BBC News, 8 October 2008.

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sobrepesca Modifica l'enllaç a Wikidata