Sociobiologia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La sociobiologia és un camp de l'estudi científic que es basa en la premissa que el comportament social és un resultat de l'evolució, i intenta examinar-lo i explicar-lo en aquest context. Freqüentment és considerat com una branca de la biologia i la sociologia. No obstant, també té relació amb l'etologia, antropologia, evolució, zoologia, arqueologia, genètica de poblacions i altres disciplines. En l'àmbit de l'estudi de les societats humanes, està molt relacionada amb els camps de l'antropologia Darwiniana, l'ecologia del comportament humà i la psicologia evolucionista.

La sociobiologia investiga els comportaments socials, com els patrons d'aparellament, les lluites territorials, la caça conjunta i les societats dels insectes socials. Argumenta que de la mateixa manera que la pressió de la selecció va portar els animals a desenvolupar formes útils d’interacció amb el seu medi natural, també va conduir a l'evolució genètica de comportaments socials avantatjosos.

El terme "sociobiologia" ja ve dels anys 1940. No obstant, el concepte no va tenir gaire reso fins a 1975, amb la publicació del llibre de E. O. Wilson, Sociobiology: The New Synthesis (Sociobiologia: La Nova Síntesi). El nou camp de coneixement va crear ràpidament controvèrsia. La crítica més notable va venir dels biòlegs evolutius Stephen J. Gould i Richard Lewontin, i es va centrar principalment en l'afirmació per part de la sociobiologia que els gens juguen el paper final en la determinació del comportament humà i que trets com ara l'agressivitat poden ser explicats millor per la biologia que no pas per l'ambient o influències socials de la persona. Els sociobiòlegs van respondre assenyalant les complexes relacions que hi ha entre el que és innat i el que és adquirit. L'antropòleg John Tooby i la seva esposa, la psicòloga Leda Cosmides, van fundar el camp de la psicologia evolucionista a fi de buscar un punt d'equilibri.

Definició[modifica | modifica el codi]

E. O. Wilson fa aquesta definició de la sociobiologia: "És l'extensió de la biologia de la població i la teoria de l’evolució a l’organització social"[1]

La sociobiologia es basa en la premissa que certs comportaments (tant socials com individuals) són com a mínim parcialment heretats i poden ser afectats pel mecanisme de la selecció natural. Explica que els comportaments han evolucionat al llarg del temps, de manera similar a com ho han fet els trets físics. Consegüentment, afirma que els animals actuaran segons formes que han resultat ser "evolutivament reeixides" al llarg del temps, i això porta a la creació de processos socials complexos que condueixen a l'adequació evolutiva.

Aquesta disciplina busca explicar el comportament com a resultat de la selecció natural. Així mateix, el comportament també és vist com un esforç per preservar els gens propis dintre de la població. La idea que certs gens o combinació de gens que influencien aspectes del comportament social poden ser heretats d'una generació a les subsegüents és també inherent a la sociobiologia.

Exemple[modifica | modifica el codi]

El comportament del lleó mascle dominant és sovint matar els cadells de lleó i d'altres felins que no ha engendrat ell. El comportament és adaptatiu en termes evolucionaris, ja que en matar els cadells evita la competència per a les seves pròpies cries i fa que les lleones que ha deixat sense fills entrin en zel més de pressa i així els seus gens poden entrar dins la població. La sociobiologia pot veure aquest comportament instintiu de matar cadells com a hereditari a través dels gens d'exitosos reproductors mascles, mentre que el comportament de no matar cadells desapareixeria, ja que els lleons amb aquesta característica tindrien menys èxit reproductiu.

Articles relacionats[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Wilson, E.O. (1978) On Human Nature Pàgina x, Cambridge, Ma: Harvard

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Alcock, John (2001). The Triumph of Sociobiology. Oxford: Oxford University Press. Directly rebuts several of the above criticisms and misconceptions listed above.
  • Barkow, Jerome (Ed.). (2006) Missing the Revolution: Darwinism for Social Scientists. Oxford: Oxford University Press.
  • Cronin, H. (1992). The Ant and the Peacock: Altruism and Sexual Selection from Darwin to Today. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Richards, Janet Radcliffe (2000). Human Nature After Darwin: A Philosophical Introduction. London: Routledge.
  • Segerstråle, Ullica (2000). Defenders of the Truth: The Battle for Science in the Sociobiology Debate and Beyond. Oxford: Oxford University Press.
  • Gisela Kaplan, Lesley J Rogers. Gene Worship: Moving Beyond the Nature/Nurture Debate over Genes, Brain, and Gender. Other Press, 2003. ISBN 1-59051-034-8. 
  • Richard M. Lerner. Final Solutions: Biology, Prejudice, and Genocide. Pennsylvania State University Press, 1992. ISBN 0-271-00793-1. 
  • Nancy Etcoff. Survival of the Prettiest: The Science of Beauty. Anchor Books, 1999. ISBN 0-385-47942-5. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]