Almiquí cubà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Solenodon cubanus)
Infotaula d'ésser viuAlmiquí cubà
Solenodon cubanus Modifica el valor a Wikidata

Dibuix d'un almiquí cubà (Solenodon cubanus)
Període
Oligocè mitjà – recent
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreEulipotyphla
FamíliaSolenodontidae
GènereSolenodon
EspècieSolenodon cubanus Modifica el valor a Wikidata
Peters, 1861
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

L'almiquí cubà (Solenodon cubanus) és un mamífer endèmic de l'illa de Cuba de la família dels solenodòntids. És una de les poques espècies de mamífers verinosos en estat de conservació. Durant molt de temps es pensà que s'havia extingit fins que el setembre del 2003 un camperol cubà en trobà un exemplar i el portà als zoòlegs cubans.

Característiques[modifica]

L'almiquí cubà és de color marró fosc o negre depenent de l'exemplar amb el musell i les espatlles d'un blanc grogós i pot arribar a tenir una longitud total de fins a 60 cm aproximadament, sent la longitud del seu cos d'uns 30 cm i la cua de 25–30 cm. Té el musell afilat, els ulls petits i les orelles arrodonides. Quan es desplaça, ho fa en ziga-zaga.

Tal com ja s'ha dit al principi, l'almiquí té la peculiaritat de ser un mamífer verinós, ja que la seva saliva és verinosa. La segona incisiva de cada costat del maxil·lar inferior comunica directament amb la glàndula verinosa.

Hàbitat[modifica]

L'almiquí cubà, tal com el seu nom indica és propi de l'illa de Cuba, Actualment, per culpa de l'acció de les espècies invasores (gats, gossos) ha anat desapareixent de l'illa i ara només es troba a l'est d'aquesta, al Parc Nacional Alejandro de Humboldt. És de costums nocturns i es refugia en caus a sota terra.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Almiquí cubà