Gai Juli Solí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Solinus)
Infotaula de personaGai Juli Solí

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(la) Gaius Julius Solinus Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle II ↔ segle IV Modifica el valor a Wikidata
Itàlia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, geògraf, historiador, compilador Modifica el valor a Wikidata
PeríodeImperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle III Modifica el valor a Wikidata)
Obra
Obres destacables

Gai Juli Solí (en llatí Gaius Julius Solinus) va ser un gramàtic i compilador llatí, probablement de mitjans del segle iv, tot i que Theodor Mommsen, que n'edità les seves obres, el situà en la primera meitat del segle iii.

Va ser l'autor d'un tractat geogràfic dividit en 57 capítols amb breus ressenyes del món antic conegut i una descripció de curiositats en un àmbit corogràfic amb notícies històriques, orígens, costums, ritus religiosos, condicions socials, història natural i altres circumstàncies, i un detall de les produccions de cada regió: animals, vegetals i minerals, anomenat De mirabilibus mundi ('Les meravelles del món'), que circulà tant amb el títol de Collectanea rerum memorabilium[1][2] ('Col·lecció de curiositats'), com de Polyhistor, títol donat per l'autor. La major part està extreta de la Naturalis Historiae de Plini el Vell i de la Geografia de Pomponi Mela. Segons ell mateix diu, la seva obra la va escriure seleccionant les millors fonts, però no diu quines.

El Polyhistor s'imprimí el 1473 a Venècia, per Nicolaum Ienson, sota el títol de De situ et memorabilibus orbis capitula,[3] títol que apareix, en terres catalanes, a la biblioteca de l'humanista Pere Miquel Carbonell.

Referències[modifica]

  1. Vegeu-ne un manuscrit, del segle ix, a la "St. Gallen, Stiftsbibliothek" (consulteu el codi "Cod. Sang. 187" en el catàleg de e-codices Arxivat 2009-03-07 a Wayback Machine., on està disponible en línia una reproducció facsímil)
  2. Malgrat que la seva denominació comú és la de "Collectanea rerum memorabilium", com s'ha indicat, alguna edició el cita com a "Collectanea rerum mirabilium"
  3. Vegeu el catàleg de les Smithsonian Institution Libraries

Enllaços externs[modifica]