Somni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 12:46, 30 abr 2015 amb l'última edició de Maria Fullana de València (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Per a altres significats, vegeu «Lo somni».

El somni és un procés imaginatiu de la ment que té lloc mentre el subjecte dorm. Si es manté la consciència durant el somni, es tracta d'un somni lúcid.[1]

Fisiologia del somni

Les investigacions dels últims anys ha aclarit molts aspectes dels somnis, però el principal ha estat el descobriment de la fisiologia del somni.

Els nord-americans Eugene Aserinsky i Nathaniel Kleitman, pioners en la investigació dels somnis, van iniciar l'any 1953 una sèrie d'estudis que van demostrar que els somnis no consisteixen en imatges efímeres que se li apareixen a l'individu en el moment de despertar-se, sinó que tenen lloc durant un procés fisiològic específic.

És durant les fases REM quan se somia. Per tant, se somia de quatre a cinc vegades cada nit. Sembla que és més fàcil recordar un somni si la persona es desperta enmig d'una fase REM o immediatament després. Per recordar-los tots, seria necessari despertar-se quatre o cinc vegades cada nit en el període de fase REM.

El somni en la cultura

Històricament, s'ha intentat esbrinar el significat dels somnis, que a vegades eren vistos com a procediment d'endevinació o com l'intent d'éssers transcendentals (déus o àngels) de comunicar-se amb els éssers humans. Així, en la Bíblia apareix la història de Josep, que interpretava els somnis de la família dels faraons egipcis o l'àngel de l'Anunciació, que entra dins el somni de la Mare de Déu.

Els grecs, com molts pobles amerindis, animaven a incubar somnis (provocar-los) per comunicar-se amb les divinitats. Morfeu era el patró d'aquests viatges onírics. El surrealisme va reivindicar el somni, regne de l'inconscient, com a font d'inspiració per a l'art.

El contingut del somni sembla no estar lligat a la cultura (sí que ho poden estar l'ambientació o la narració posterior), ja que hi ha una sèrie d'elements presents en la majoria de somnis:

  • emocions: en un somni, predomina una emoció concreta i hi abunden més les negatives, com l'ansietat, que les positives,
  • els homes tendeixen a somiar més amb actes que impliquen agressivitat i els seus personatges solen ser masculins,
  • només un 10% en té contingut sexual (percentatge que augmenta en l'adolescència), en contra de l'estereotip, segons E. Zadra,
  • hi ha històries o situacions repetides en més d'un 60% dels casos,
  • els temes recurrents en són l'escola, arribar tard, caure o perdre's, la mort d'una persona coneguda i accidents.

Vegeu també

Referències

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.131. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 5 desembre 2014]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Somni