Somriure arcaic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El 'Moscòfor' de l'Acròpolis d'Atenes, esculpit cap a l'any 570 aC
Escultura arcaica al Museu Pushkin, es pensa que pot ser una Medusa

El somriure arcaic és una característica representativa a l'expressió facial a les escultures de l'època arcaica (grosso modo, entre 600 aC i 480 aC) de l'antiga Grècia,[1][2] en especial al segon quart del segle VI aC. Possiblement en un intent de donar vida i expresivitat a les escultures, perquè transmetessin benestar, com es fa per exemple, als budas asiàtics. S'optava per corbar lleugerament els extrems dels llavis cap amunt, generant una mena de somriure tranquil però una mica forçat. Pels habituats al realisme, aquest somriure els sembla poc natural i pla, tot i que tenint en compte l'evolució, i les obres anteriors, per exemple de l'art egipci, es pot considerar un pas endavant vers el realisme.

Un dels exemples més famosos de somriure arcaic és el Kouros de Kroisos. D'altra banda, el somriure arcaic del guerrer moribund al Temple de Afaia, a Grècia, és interessant pel seu context personal, és a dir, que somriu malgrat estar a punt de morir. És característic de les kórei i dels kouros arcaics.

Interpretacions[modifica | modifica el codi]

Durant els segles VII aC i VI aC el somriure arcaic s'esculpia àmpliament, com queda evidenciat a les estàtues trobades a les excavacions per tota Grècia, Àsia Menor i les illes del mar Egeu.[1] El significat d'aquesta convenció, aquest somriure, es desconeix, tot i que sovint es suposa que pels grecs debia de reflectir l'ideal de salut i benestar. Hi ha hagut altres que suggereixen que és simplement el resultat d'una dificultat tècnica.

És un somriure que a alguns interpretadors moderns els suggereix un sentiment de felicitat gràcies a la ignorància. Hi ha altres teories segons les quals, per exemple, aquest somriure és semblant als somriures posats i preparats que abonden a les fotos actuals.

Aquest somriure pot recordar a moltes cultures actuals el que dibuixen els nens petits, que pot estar simplificat al límit per una U, abans d'aprendre tècniques de dibuix, i el que utilitzen també abondants autors de còmics i de dibuixos animats.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 A Brief History of the Smile, pàg. 11, Angus Trumble, 2005, ISBN 0465087795 (anglès)
  2. Sonriure arcaic "Archaic smile", a l'Enciclopèdia Britànica en línia, 2009 (anglès)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Somriure arcaic Modifica l'enllaç a Wikidata