Son Pou

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Son Pou
Dades
TipusPossessió Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSanta Maria del Camí (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 43′ N, 2° 45′ E / 39.71°N,2.75°E / 39.71; 2.75
Cases de Son Pou
Avenc de Son Pou

Son Pou és una possessió de Santa Maria del Camí, a Mallorca, situada a l'extrem nord del municipi en els límits amb Bunyola i Alaró. Antigament fou anomenada Sa Font. Son Pou és la darrera possessió de la vall de Coanegra. La possessió està travessada pel Torrent del Freu, procedent d'Orient, que passa a anomenar-se Torrent de Coanegra. El 1995 ocupava una superfície de 307,82 ha.[1]

Dins Son Pou hi neix la Font de Coanegra, o de Son Pou, que alimentava en el passat 9 molins fariners i que encara avui alimenta la síquia de Coanegra. Aquesta font neix d'un ullal subterrani i a través d'una conducció també subterrània (en àrab qanat) que travessa el torrent, que en aquest tram està empedrat, va a aflorar darrere les cases. Des d'allà, a través d'una síquia l'aigua travessa tota la vall de Coanegra fins a arribar a Son Torrelleta. També s'hi troba la cavitat natural coneguda com s'Avenc de Son Pou i la de s'Avenc de Ca sa Coanegrina.

Com a possessió de muntanya, ha tengut un aprofitament com a finca ramadera i productora d'oli i garroves, a més dels productes del seu hort. Les activitats forestals (forns de calç, carbó, fusta i llenya) hi han estat importants. A les cases s'hi conserva una antiga tafona.

Cultura popular[modifica]

Les cases antigues de Son Pou varen ser enderrocades per una torrentada en el segle xviii. Les noves cases s'ubicaren en un lloc més elevat en relació al torrent. Hi ha una glosa que fa referència a una d'aquelles torrentades

L'any mil set-cents i quatre
hi va haver un deluví,
i no hi havia cap pi
que estigues segur, ni mata.
Jo jeia prou descansat
dins Son Pou, dalt sa llitera:
penyals i qualque olivera
tot davallava mesclat.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Santa Maria del Camí». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 15. Palma: Promomallorca, p. 198. ISBN 84-8661702-2.