Stephen Hawking

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:49, 4 oct 2016 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaStephen Hawking

Stephen William Hawking
Nom original(en) Stephen William Hawking Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement8 de gener de 1942 (1942-01-08)
Oxford, Regne Unit
Mort14 març 2018 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Cambridge (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Esclerosi lateral amiotròfica Modifica el valor a Wikidata)
Sepulturaabadia de Westminster Modifica el valor a Wikidata
Càtedra Lucasiana
1979 – 2009
← James LighthillMichael Green → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ResidènciaRegne Unit
NacionalitatBritànic
ReligióAteu[1]
FormacióUniversitat d'Oxford
Universitat de Cambridge
Tesi acadèmicaProperties of expanding universes  (1966 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiDennis Sciama Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perForats negres
Cosmologia
Gravetat quàntica
Activitat
Camp de treballRelativitat general, gravetat quàntica, física teòrica, cosmologia, matemàtiques aplicades, Univers i forat negre Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Cambridge Modifica el valor a Wikidata
OcupacióMatemàtiques aplicades
Física teòrica
OcupadorInstitut Perimeter de Física Teòrica (2008–2018), mort de la persona
Institut Tecnològic de Califòrnia (1970–1975)
Gonville and Caius College, investigador post-doc (1965–1969)
Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Cambridge (1962–1965)
Universitat de Cambridge (–2018), mort de la persona Modifica el valor a Wikidata
Partitcap valor Modifica el valor a Wikidata
Membre de
MovimentAteisme Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsDennis Sciama Modifica el valor a Wikidata
Influències
Trajectòria
  Equip Competició
- University College Boat Club (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralBruce Allen
Fay Dowker
Malcolm Perry
Bernard Carr
Gary Gibbons
Raymond Laflamme
Localització dels arxius
Família
CònjugeJane Wilde Hawking (1965–1991), divorci
Elaine Mason (1995–2006), divorci Modifica el valor a Wikidata
FillsLucy Hawking
 ( Jane Wilde Hawking)
Robert Hawking
 ( Jane Wilde Hawking)
Timothy Hawking
 ( Jane Wilde Hawking) Modifica el valor a Wikidata
ParesFrank Hawking Modifica el valor a Wikidata  i Isobel Eileen Hawking Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
31 març 2018funeral (Cambridge) Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhawking.org.uk Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0370071 Allocine: 189643 Rottentomatoes: celebrity/stephen_hawking Allmovie: p93750 TV.com: people/stephen-hawking TMDB.org: 39657
Facebook: stephenhawking Youtube: UCPyd4mR0p8zHd8Z0HvHc0fw TED: stephen_hawking Musicbrainz: 6521b32f-3efb-4662-a0fa-c51f5897581b Songkick: 172213 Discogs: 513542 Goodreads author: 1401 Find a Grave: 188025042 Modifica el valor a Wikidata

Stephen William Hawking CBE FRS CH FRSA (Oxford, 8 de gener del 1942) és un físic anglès.

Biografia

Va néixer el 8 de gener del 1942, 300 anys després de la mort de Galileu Galilei. Originari d'una família resident a Londres, els seus pares decidiren traslladar-se fins a Oxford per evitar els bombardejos de la Segona Guerra mundial. Quan Stephen tenia vuit anys, la seva família es va mudar a St Albans, un poble a uns 30 km al nord de la capital britànica, on als onze anys Stephen va anar a l'escola, i després al Col·legi Major Universitari a Oxford, l'antic col·legi del seu pare. Hawking volia estudiar matemàtiques, malgrat que el seu pare hauria preferit que estudiés medicina, però pel fet que les matemàtiques no podien estudiar-se al Col·legi Universitari va optar per estudiar física. Després de tres anys i no gaire de treball, se li va concedir el títol de primera classe amb honors en ciències naturals.

Posteriorment, Hawking va anar a la Universitat de Cambridge per investigar cosmologia, perquè no hi havia ningú treballant en aquella àrea a Oxford en aquells moments. El seu supervisor va ser Dennis Sciama, encara que ell havia desitjat quedar a càrrec de Fred Hoyle, que estava treballant a Cambridge. Després d'aconseguir el doctorat va passar a ser Investigador, i més tard professor al Col·legi de Gonville i Caius. Després d'abandonar l'Institut d'Astronomia el 1973, Stephen va entrar al Departament de Matemàtiques Aplicades i Física Teòrica, i des del 1979 ocupa el lloc de professor titular de la Càtedra Lucasiana de Matemàtiques. La càtedra va ser fundada el 1663 amb fons concedits al testament del reverend Henry Lucas, el qual havia estat membre del parlament per la Universitat. Va ser primer coberta per Isaac Barrow, i després, el 1669, per Isaac Newton. Aquest càrrec l'ha mantingut fins a l'1 de novembre del 2009, data en la qual va passar al també físic Michael Green.[2]

Investigacions

Stephen Hawking ha treballat en les lleis bàsiques que governen l'univers. Junt amb Roger Penrose, va mostrar que la teoria general de la relativitat d'Einstein implica que l'espai i el temps han de tenir un principi en el big bang i un final dins de forats negres. Semblants resultats assenyalen la necessitat d'unificar la relativitat general amb la teoria quàntica, l'altre gran desenvolupament científic de la primera meitat del segle xx. Una conseqüència de tal unificació que ell va descobrir era que els forats negres no eren totalment negres, sinó que podien emetre radiació i eventualment evaporar-se i desaparèixer. Una altra conjectura és que l'univers no té límits en el temps imaginari. Això implicaria que el mode en què l'univers va començar queda completament determinat per les lleis de la ciència.

« No dic que Déu no existexi. Déu és el nom que la gent li dóna a la raó per què som aquí. Però, crec que aquesta raó són les lleis de la física i no algú amb qui podem tenir una relació personal. »
— Stephen Hawking[3]
« Hom podria preguntar què hi havia abans, però la resposta és que no hi havia res abans del "big bang", de la mateixa manera que no hi ha res més al sud del pol sud. »
— Stephen Hawking[3]

Esclerosi lateral amiotròfica

Stephen Hawking està severament discapacitat per patir esclerosi lateral amiotròfica (ELA), la qual cosa no li impedeix mantenir la seva alta activitat científica i pública. Els seus primers símptomes de la malaltia van aparèixer durant la seva estada a Oxford i finalment va ser diagnosticat d'ELA als 21 anys, just abans del seu primer matrimoni. En aquell moment, els doctors li van pronosticar que no viuria més de 2 o 3 anys (temps de supervivència normal d'aquesta malaltia), però per motius desconeguts és de les poques persones que ha sobreviscut molts més anys, encara que patint l'avanç progressiu de la seva discapacitat.

El 1985, va patir una traqueotomia i des de llavors utilitza un sintetitzador de veu per a comunicar-se. Gradualment, ha anat perdent l'ús dels seus braços i cames, així com de la resta de la musculatura voluntària, incloent-hi la força del coll per a mantenir el cap dret; la seva mobilitat és pràcticament nul·la. La cadira de rodes que utilitza en públic està controlada per un ordinador que en Hawking dirigeix mitjançant lleus moviments de cap i ulls, cosa que també li permet seleccionar paraules i frases en el sintetitzador de veu.

Reconeixements

El professor Hawking té dotze doctorats honorífics, ha guanyat el CBE el 1982 i va ser designat Company d'Honor el 1989. És receptor de nombrosos premis, guardons i medalles i és Membre d'Honor de la Royal Society i de la US National Academy of Sciencies. Stephen Hawking continua combinant la vida en família (té tres fills i un nét) i la seva investigació en física teòrica junt amb un extens programa de viatges i conferències.

Publicacions

Les seves nombroses publicacions tècniques inclouen:

  • Estructura a gran escala de l'espai temps amb G. F. R. Ellis.
  • Relativitat general : Revisió en el centenari d'Einstein amb W. Israel.
  • 300 anys de gravetat amb W. Israel.

Stephen Hawking ha publicat cinc llibres de divulgació:

Referències

  1. «The 50 Most Brilliant Atheists of All Time» (en anglès). Brainz.org. [Consulta: 22 juliol 2013].
  2. La Vanguardia - Lina María Aguirre. «El sucesor de Hawking» (en castellà), 03-11-2009. [Consulta: 26 novembre 2009].
  3. 3,0 3,1 10 Questions to Stephen Hawking TIME, 15 de novembre del 2010. (anglès)

Enllaços externs

Articles a la xarxa