Storting

(S'ha redirigit des de: Stortinget)
Parlament de Noruega
Stortinget
CLXVI Legislatura
Tipus
TipusUnicameral
Líders
PresidentMasud Gharahkhani, DNA
des del dia
Estructura
Membres169
Grups políticsGovern (76)

Oposició (93)

Elecció
Última elecció13 de setembre de 2021
Pròxima elecció2025
Lloc de reunió
Oslo
Lloc web
stortinget.no

Storting ("la Gran Reunió"), és el parlament de Noruega situat a Oslo. L'edifici del parlament va ser completat el 1866 i va ser dissenyat per l'arquitecte Victor Langlet. El Storting és unicameral, però està dividit en dos departaments quant a afers legislatius. Després de les eleccions el Storting escull un quart dels seus membres per a formar el Lagting una mena de "cambra alta", amb els tres quarts restants forma l'odelsting o "cambra baixa".

Història[modifica]

El Parlament en la seva forma actual es va constituir primer a Eidsvoll el 1814, encara que els seus orígens es remunten a les allting o assemblees comunes ja al segle ix. Les alltings eren assemblees encarregades de tractar assumptes jurídics i polítics. Gradualment es van formalitzar de manera que les tings, o assemblees, van créixer en trobades regionalitzades que adquiriren el suport i l'autoritat de la corona, fins al punt que a vegades van ser instrumentals en la introducció de canvis en la mateixa monarquia.

Com que Noruega es va unificar com a entitat geopolítica al segle x els lagtings es van establir com a assemblees regionals superiors. Les arcaiques assemblees regionals, Frostating, Gulating, Eidsivating i Borgarting es van fusionar i el corpus de llei va ser unificat sota el comandament del rei Magnus Lagabøte a mitjans del segle xiii. Aquesta jurisdicció es va mantenir significativament fins que el rei Frederic III de Dinamarca i Noruega van proclamar la monarquia absoluta el 1660, que va ser ratificada per l'aprovació de la Llei Reial de 1665, i esdevingué constitució de la Unió de Dinamarca i Noruega, i així va romandre fins al 1814 i la fundació del Storting.

El nombre d'escons al Storting ha variat: des de 1882 hi havia 114 seients, des de 1903 n'hi havia 117, a partir de 1906 n'hi havia 123, des de 1918 n'hi havia 126, des de 1921 augmentaren a 150, de 1973 a 155, de 1985 a 157, de 1989 a 165 i de 2005 als 169 escons actuals.

Presidència[modifica]

La presidència del Storting és detinguda pel president del Storting i consisteix en els presidents i vicepresidents del Storting, de Lagting i de l'Odelsting. Els càrrecs actuals són:

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Storting