Streptococcus viridans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuStreptococcus viridans Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tinció de GramGrampositiu Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
RegneBacillati
FílumBacillota
ClasseBacilli
OrdreLactobacillales
FamíliaStreptococcaceae
GènereStreptococcus
EspècieStreptococcus viridans Modifica el valor a Wikidata

Streptococcus viridans és un grup d'organismes del gènere Streptococcus amb relació parafilètica. Es tracta d'un grup de bacteris estreptococs comensals que poden ser o bé del tipus α-hemolític, que produeixen una coloració verda (d'aquí el nom viridans) a les plaques d'agar sang, o bé del tipus no hemolític.[1]

Els estreptococs viridans es poden distingir dels pneumococs mitjançant la prova de l'optoquina, ja que els estreptococs viridans són resistents a aquesta substància. Els estreptococs viridans també manquen de la càpsula de polisacàrids típica dels S. pneumoniae o dels antígens de Lancefield dels membres piogens del seu gènere.[2] Aquests organismes són molt abundants a la boca. Si s'introdueixen en el torrent sanguini poden causar endocarditis, particularment en individus amb les vàlvules del cor danyades. Encara que aquesta possibilitat es troba limitada a individus amb alteracions en el sistema immunitari.

Referències[modifica]

  1. Ryan KJ; Ray CG (editors). Sherris Medical Microbiology. 4th ed.. McGraw Hill, 2004, p. 293-4. ISBN 0-8385-8529-9. 
  2. Patterson MJ. Streptococcus. In: Baron's Medical Microbiology (Baron S et al, eds.). 4th ed.. Univ of Texas Medical Branch, 1996. (via NCBI Bookshelf) ISBN 0-9631172-1-1.