Agència Bhil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Subagència Bhil)

l'Agència Bhil o Bhilwara (País Bhil o Terra Bhil) fou un territori de l'Índia central ocupat per nombrosos estats indígenes.

Fou coneguda com a Agència Bhil i més tard Agència de Bhopawar. Estava sota autoritat d'un agent del Governador General de l'Índia. El territori estava rodejat pels quatre costats d'estats natius, entre els quals destacaven els d'Holkar (Indore) i Sindhia (Gwalior).

L'agència Bhil o Bhilwara estava formada per territoris de les muntanyes Vindhya al nord del Narbada, on predominaven els bhils. Estava al nord-est del considerats estats bhils de Bombai coneguts com a estats Dang. La formaven (a més d'alguns exclavaments d'Indore i Gwalior) els següents disset estats:

La capital de l'agència era a Sardarpur.

La Subagència Bhil era una entitat diferent a la mateixa zona i la formaven vuit estats:

I a més a més la comarca de Manpur (britànica), la pargana de Bagaud (de Gwalior) i els districtes de Hasilpur, Khargaon, Mahesar, Barwa, Dhargaon, Sindwa, i Bamangaon (tots d'Indore, el primer a Malwa i els altres a Nimar). La capital era a Manpur.

Posteriorment les dues agències foren unificades.

Història[modifica]

El 1825 Elphinstone, governador de Bombai, va ordenar la creació de tres agències Bhils: al nord-oest la dels Dangs (amb Nandurbar, Sultanpur, Pimpalner, i els estats Dangs), al nord-est la de Bhilwara (amb Chopda, Yaval, Savda, Erandol, Amalner i Nashirhad) i al sud la subagència Bhil (amb Jamner, Bhadgaon, Chalisgaon, i els districtes de les muntanyes Satmala). L'oficial en càrrec de l'agencia Bhilwara se li va encarregar crear un cos bhil que va quedar constituït el 1830.

L'Agencia Bhil de Kukarmunda fou abolida el 1827 i el control transferit a l'agència Bhilwara. Els estats Dangs van quedar sotmesos el 1830. El 1831 els bhils de Tadvi foren derrotats i 469 bhils fets presoners. Algunes zones sota administració de l'agència (districtes de Yaval, Chopda, Pachora i 12 pobles de Lohare) foren retornades a Gwalior però van tornar a l'agència el 1844. El 1840 el raja d'Amli als Dangs del sud, va permetre a la seva gent saquejos en territori britànic i fou derrotat i capturat. Altres incidents foren resolts pel Bhil Corps. El 1841 els va revoltar el naik Bhamnia que va atacar Sultanpur però fou derrotat. L'agència Occidental fou restablerta el 1845 amb seu a Nandurbar.

L'agència Bhil va tenir llavor capital a Bhopawar i la subagència Bhil a Manpur. El 1857 Bhopawar fou destruïda pels rebels i la capital es va traslladar a Sardarpur i l'oficial al comanament de Bhil Corps va rebre el control polític de l'agència. El 1882 l'Agència Bhil i la subagència Bhil es van unir i es va formar una agència única amb seu a Sardarpur amb el nom d'Agència de Bhopawar.