Summerhill School

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Edifici principal de l'escola a Leiston, Suffolk (1993)

'Summerhill' és una escola anglesa fundada el 1921 per Alexander Sutherland Neill. Es troba en el vilatge de Leiston, a Suffolk, Anglaterra, a uns 160 quilòmetres de Londres. És una de les pioneres dins del moviment de les Escoles democràtiques. Atén a infants des dels 5 anys fins als 16 anys. Actualment la directora és la filla de A.S. Neill, Zoë Neill Readhead.[1]

Història[modifica | modifica el codi]

Neill va fundar una escola anti-autoritària i llibertària on pretenia educar persones lliures.[2]

Des del context sociopolític, va crear aquesta escola per tres motius: haver passat una guerra, tenir l'instint d'escriure i com a reacció a l'educació que ell va tenir en la seva etapa infantil, una educació calvinista on no hi havia llibertat.[3] L'educació que oferia la societat als infants era una educació capitalista que diferenciava rics i pobres.

Filosofia[modifica | modifica el codi]

A Summerhill totes les lliçons són opcionals, i els alumnes són lliures de triar què fer amb el seu temps. Neill va fundar Summerhill amb la creença que " la funció d'un nen és viure la seva pròpia vida -. No la vida que els seus pares ansiosos pensen que ell ha de viure, no una vida d'acord al propòsit d'un educador que pensa que millor sap.

A més de prendre el control del seu propi temps, els alumnes poden participar en la comunitat autònoma de l'escola. Reunions de l'escola es duen a terme tres vegades per setmana, en els quals els alumnes i el personal per igual tenen la mateixa veu en les decisions que afecten a la seva vida del dia a dia, discutint temes i crear o canviar lleis escolars. Les normes acordades en aquestes reunions són molt variats - d'estar d'acord en temps del llit acceptables per fer nudisme permès en la piscina i en el saló de classes. Les reunions són també una oportunitat perquè la comunitat decideixi sobre qualsevol curs d'acció per als conflictes no resolts, com una multa per un robatori (en general la multa consisteix a haver de pagar la suma robada ) .[4]

En la creació de les seves lleis i fer front a les sancions, la reunió de l'escola en general, s'aplica COM La màxima de *Neill "La llibertat no *Licence " ( que va escriure un llibre del mateix nom ) ; el principi que pots fer el que vulguis, sempre que no causi dany a uns altres. Per tant, vostè és lliure de jurar com tot el que vulguis, dins dels terrenys de l'escola, però cridar a una altra persona un nom ofensiu és llicència.

És sobre aquests importants principis, a saber, la democràcia, la igualtat i la llibertat que opera Summerhill School.[5]

Les classes són voluntàries. A pesar que la majoria dels estudiants assisteixen, els nens decideixen si anar per la seva pròpia voluntat i sense coacció adulta. Els nens que no assisteixen regularment són criticats pels seus parells per obstaculitzar el progrés de classe.

Principis bàsics[modifica | modifica el codi]

 • La bondat del nen, considerant a aquest com un ser racional que té interessos propis en la vida que és capaç de defensar, doncs no és un ser inútil i covard.
 • La cerca de l'alegria i la felicitat.
 • Igualtat entre el desenvolupament intel·lectual i sentimental a l'educació. Considera que en l'actualitat se li dóna més importància a l'intel·lecte que als sentiments i que arribem a ser incapaços d'experimentar les coses sentimentalment.
 • Pensa que el nen no és altruista i per tant no mostrarà el seu amor veritable cap als altres fins que sigui un adult, fins a la seva maduresa.
 • Llibertat però no llibertinatge. Segons Nelly, el principi bàsic i que esmenta diverses vegades al llarg de l'obra. Destaca el respecte recíproc entre els individus sense diferència d'edat, sexe...
 • La sinceritat dels mestres. Essencial per a l'autor.
 • Aprenentatge del nen a ser un ser independent i valer-se per si mateix en la vida.
 • Rebuig del càstig, doncs creu que aquest produeix temor i hostilitat que impedeix un sa desenvolupament psíquic.
 • No fer sentir-se culpable al nen dels seus actes, ja que suposen un obstacle per a la seva futura independència.
 • Llibertat de religió. En Summerhill no s'imparteix cap tipus d'ensenyament religiosa

Activitats[modifica | modifica el codi]

 • Teatre
 • Dansa
 • Música
 • Esport

Televisió[6][modifica | modifica el codi]

En el 2008, la BBC va llençar una mini-sèrie sobre l'escola Summerhill, protagonitzada per Holly Bodimeade (Maddy), Eliot Otis Brown Walters (Ryan), Jessie Cave (Stella) i Olly Alexander (Ned). Consta de quatre episodis que tracten sobre l'arribada de Maddy, una nena acostumada al fet que la seva mare la guiï en la seva vida, i Ryan, un jove habituat a enfrontar-se a les regles imposades pels adults. La història s'emmarca en el 1999, quan la Ofsted (The Office for Standards in Education) va voler tancar l'escola, malgrat els seus brillants resultats en proves nacionals.

Referències[modifica | modifica el codi]

Coord.: 52° 12′ 40″ N, 1° 34′ 22″ E / 52.21122222°N,1.57263889°E / 52.21122222; 1.57263889

 1. Error en el títol o la url.«».
 2. Neill. Summerhill. 2009a ed. (en català). Eumo, p. 341. ISBN 978-84-7602-090-6. 
 3. Neill. Summerhill. Eumo, p. 341. ISBN 978-84-7602-090-6. 
 4. Hijos en libertad. ISBN 84-400-2135-6. 
 5. El nuevo Summerhill. Colección de Psicología, psiquiatría y psicoanálisis. ISBN 968-16-4443-3. 
 6. Error en el títol o la url.«».