Múscul supinador llarg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Supinador llarg)
Infotaula anatomiaMúscul supinador llarg
Múscul braquioradial
Múscul supinador llarg
Detalls
Llatímusculus brachioradialis
Part demúscul superficial del compartiment anterior de l'avantbraç Modifica el valor a Wikidata
OrigenEn la cresta supracondília, en la membrana intermuscular de l'húmer.[1]
InsercióEn l'apòfisi estiloide del radi.[1]
artèria recurrent radial Modifica el valor a Wikidata
IrrigacióArtèria radial recurrent
InnervacióNervi radial.[1]
AccionsFlexió i semipronació de l'avantbraç; supinació quan està en pronació forçada.[1] Tendeix a portar la a la posició neutra.
Identificadors
TAA04.6.02.039 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 38485 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.451
Termes anatòmics dels músculs

El múscul supinador llarg o múscul braquioradial (musculus brachioradialis)[nota 1] és un múscul de la regió externa o lateral de l'avantbraç que s'origina a l'extrem distal de l'húmer, descendeix per la zona anterolateral de l'avantbraç i s'insereix en l'extrem inferior del radi. En contra del que faria pensar el seu nom la seva principal acció és la flexió del colze.

Origen, recorregut i inserció[modifica]

S'origina en el terç inferior de la vora lateral de l'húmer i en el septe intermuscular lateral del braç. Recorre la zona anterolateral de l'avantbraç dins el mateix compartiment que els músculs primer radial i segon radial. La meitat superior del múscul correspon al seu cos: una massa carnosa perfectament palpable sota la pell. En la meitat inferior de l'avantbraç es converteix en un tendó que acaba per inserir-se en la base de l'apòfisi estiloides del radi.

Innervació i vascularització[modifica]

Està innervat pel nervi radial. Està vascularitzat, per la part superior, per l'artèria recurrent radial i, per la part inferior, directament per l'artèria radial.

Acció[modifica]

Essencialment flexor del colze junt amb els músculs bíceps braquial i el braquial anterior. Si l'avantbraç està en pronació o supinació forçada el porta cap a una posició neutra. No mereix per tant el nom de "supinador llarg".

Notes[modifica]

  1. En el Diccionari enciclopèdic de medicina no apareix la denominació múscul braquioradial, la traducció que s'ajusta més a la denominació de la Terminologia Anatomica. En canvi, el Termcat considera que el múscul supinador llarg és una sinonímia complementària de la denominació principal: "múscul braquioradial". Vegeu TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 29 març 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges addicionals[modifica]

Enllaços externs[modifica]