Survivalisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El survivalisme (adaptació de l'anglès survivalism) és un moviment de persones o grups (anomenats preppers) que es preparen activament per a una possible alteració de l'ordre polític o social, a escala local, regional, nacional o internacional. Els survivalistes sovint es preparen amb anticipació per a aquests esdeveniments, rebent entrenament mèdic, emmagatzemant aigua i aliments, preparant-se per a defensar-se, i construint edificis que els ajudaran a sobreviure i refugiar-se. El survivalisme és abordat pels seus adherents de diferents maneres, depenent de les circumstàncies i de les seves particulars preocupacions, o bé dels riscos que poden arribar a passar en el futur. Els següents són només alguns exemples, encara que molts survivalistes encaixen en més d'una sola d'aquestes categories. Pel que fa a la preparació survivalista individual, hi ha grups de survivalistes i alguns fòrums a la xarxa, molt populars arreu del Món: Austràlia,[1] Bèlgica,[2] Canadà,[3] França,[4][5] Alemanya,[6][7] Nova Zelanda,[8] Noruega,[9] Rússia,[10] Suècia,[11][12][13] Regne Unit[14] o Estats Units.[15]

Escenaris possibles[modifica]

Portada del llibre "Supervivència sota un atac nuclear", de 1950.

Entre els escenaris o amenaces possibles podem distingir segons la causa predominant entre les que tenen el seu origen en l'activitat humana i entre les que són degudes a causes naturals.

  • Un greu desastre natural, una crisi planetària apocalíptica, o bé canvis a la Terra, com ara terratrèmols, sismes submarins, inundacions, tornados, huracans, nevades, i grans tempestes elèctriques.
  • Amenaces d'origen extraterrestre, com ara el possible impacte d'un meteorit, una possible invasió alienígena i / o qualsevol altra amenaça de l'espai.
  • Un desastre causat per l'activitat de l'home: guerra convencional, guerra química, guerra biològica, guerra nuclear, contaminació radioactiva, i altres desastres causats per un govern enemic.
  • Col·lapse general de la societat, resultat de la indisponibilitat d'aliments, aigua, electricitat i combustibles.
  • Fallida monetària o crisi econòmica, originada per manipulacions monetàries, hiperinflació, deflació, i / o depressió econòmica global.
  • Una sobtada pandèmia escampada a través de la població mundial.
  • Fam arreu del Món i pujada sobtada del preu dels aliments.
  • Caos generalitzat, i qualsevol altre esdeveniment apocalíptic inexplicable.
  • Altres possibles amenaces són: la guerra informàtica, el terrorisme, i l'ús d'armes de destrucció massiva.

Preparatius comuns[modifica]

Els preparatius més comuns inclouen preparar un refugi, en un lloc segur, així com l'emmagatzematge d'aigua i aliments no peribles, conserves, provisions, equip per potabilitzar l'aigua, roba d'abrigar, llavors, llenya, combustible, armes de foc, municions, armes de caça i defensa pròpia, equip mèdic de primers auxilis, així com eines per a l'agricultura. Moltes persones no fan tots aquests preparatius, els survivalistes si ho fan, ja que la seva manera de vida consisteix a estar preparats.[16]

Preparatius estatals[modifica]

Diversos països tenen organismes o agències governamentals destinats específicament a planificar, promoure, gestionar i executar accions de prevenció, resposta i rehabilitació davant situacions de risc col·lectiu com ara emergències, desastres i catàstrofes d'origen natural o provocades per l'acció humana, a través de la coordinació de xarxes de sistemes de resposta per tal d'atorgar protecció a les persones, els béns i el medi ambient.

Tipus de preparacionistes[modifica]

Els preparacionistes es divideixen en categories segons el temor contra el qual es preparen, i hi ha casos en què prenen mesures per a diversos escenaris possibles sense sentir-se identificats amb la resta.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Elliott, Tim «Survivalists stock up ready for the worst». The Sydney Morning Herald, 02-05-2009.
  2. «Head for the hills - the new survivalists». Energy Bulletin. [Consulta: 13 agost 2010].
  3. Gazette, The. «Survivalist Cuisine: Apocalypse grade tomatoes». Canada.com, 05-11-2008.
  4. «Olduvaï - anticipation & gestion des risques». Le-projet-olduvai.kanak.fr, 25-05-2006.
  5. «Neosurvivalisme».
  6. Pancevski, Bojan «Bunkers in vogue as cold war fears rise». The Daily Telegraph [Londres], 17-06-2007 [Consulta: 9 abril 2010].
  7. Open Directory - World: Deutsch: Freizeit: Outdoor: Survival.
  8. «The New Zealand Preparedness Forum - Home». Nzpreppers.proboards60.com.
  9. «Klar for dommedag». DN.no.
  10. «Survivalists stock up for End of Days - RT Top Stories». Russiatoday.com.
  11. «Blott Sverige svenska preppers har». Innandetsker.blogspot.com, 26-02-2004.
  12. «Survivalist.se». survivalist.se, 19-09-2010.
  13. «Swedishurvivalist.se - Forum». swedishsurvivalist.se, 19-09-2010.
  14. «Survivalists get ready for meltdown». CNN, 02-05-2008 [Consulta: 9 abril 2010].
  15. Williams, Alex «Duck and Cover: It's the New Survivalism». The New York Times, 06-04-2008.
  16. [enllaç sense format] http://survivalistas.ucoz.es/

Enllaços externs[modifica]