Tête de moine

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tête de Moine)
Infotaula formatgeTête de moine
Tipusformatge francès, formatge de pasta premsada semicuita, formatge de granja, formatge làctic i formatges suïssos Modifica el valor a Wikidata
CertificatAOC 2001
Origen
RegióJura
PaísSuïssa
Localització
Tête de moine està situat en Suïssa
Tête de moine
Tête de moine
Localització del tête de moine a Suïssa
Lloc de produccióformer premonstratensian abbey and abbey church (en) Tradueix i Jura bernès Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Origen de la lletVaca
PasteuritzatNo
TexturaSemidura
Pes i forma850 gr - 2,5 kg
Ingredientsllet de vaca Modifica el valor a Wikidata

El tête de moine és un formatge de pasta premsada semicuita suís fet amb llet de vaca. És extremament olorós i originari del Jura bernès (la regió francòfona del cantó de Berna). Va tenir el seu origen, fa més de 8 segles, a l'abadia de Bellelay (comuna de Saicourt, districte de Moutier) però, actualment, totes les formatgeries i lleteries de la vall produeixen aquest formatge.

Gaudeix de l'Appellation d'Origine Contrôlée (Denominació d'Origen Controlada) des del maig del 2001 i s'exporta a tot el món.

L'any 1981 es va inventar la girolle, un aparell que permetia fer "rosetes" de tête de moine fent girar un raspador sobre un eix plantat en el centre del formatge. Aquest estri va donar un impuls addicional al consum d'aquesta mena de formatge.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tête de moine