Talagunda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Talagunda és un poble de la taluka de Shikaripura al districte de Shimoga, estat de Karnataka, Índia. És un lloc amb diverses inscripcions de la dinastia Kadamba. Fou coneguda com a Sthanagundur i fou una agrahara (un lloc d'ensenyament religiós), el agrahara conegut més antic de Karnataka. Una inscripció diu que 32 bramans foren recol·locats des d'un lloc anomenat Ahichchatra per Mukanna (o Trinetra), que va crear la agrahara. Mukanna fou ancestre de Mayurasharma, el fundador de la dinastia Kadamba. L'educació fou impartida a Talagunda durant vuit segles i els estudiants van aprendre els vedes, vedanta, gramàtica i filosofia. La llengua utilitzada era el kannada i els vestits i menjar eren donats gratuïtament als estudiants i mestres.

Un temple dedicat a Pranaveshwara (el déu hindú Xiva) està situat a Talagunda, i prop d'ell una llosa de pedra amb inscripcions i al front un pilar o obelisc amb inscripcions en sàncrit de la meitat del segle V en el regnat de Santivarma, el besnet de Mayurasharma; la inscripció la va fer personalment Kubja, el poeta de la cort de Santivarma que no volia que un altre gravador fes algun error.

Bibliografia[modifica]

  • Rice, B. Lewis. Gazzetter of Mysore. Asian Educational Services, 2001. ISBN 8120609778. 
  • Pollock, Sheldon I. The Language of the Gods in the World of Men: Sanskrit, Culture, and Power in Premodern India. University of California Press, 2006. ISBN 0520245008. 
  • Sircar, D. C.. Indian epigraphy. Motilal Banarsidass Publications, 1996. ISBN 8120811666. 
  • Moraes, George M. The Kadamba Kula, A History of Ancient and Medieval Karnataka. Asian Educational Services, 1996. ISBN 8120605950. 
  • Plantilla:Cite booklast= Ramesh
  • Squarcini, Federico. Boundaries, Dynamics and Construction of Traditions in South Asia. Firenze University Press, 2005. ISBN 8884532620. 
  • Kamat, Suryanath. A Concise history of Karnataka from pre-historic times to the present. Jupiter, 2001. OCLC 7796041. 


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Talagunda