Tantinyà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Tantinyà
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud775 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaGranera (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 43′ N, 2° 04′ E / 41.72°N,2.07°E / 41.72; 2.07
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC28932 Modifica el valor a Wikidata

Tantinyà és una masia del terme municipal de Granera, a la comarca catalana del Moianès. Pertany a la parròquia de Sant Martí de Granera. És una obra inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Situació[modifica]

Façana sud de Tantinyà el 1990

Està situada a 777,6 metres d'altitud al sud-est del Barri del Castell, al sud-est de la Riera i al nord-est del lloc on hi ha les ruïnes de la Païssa i de les masies de l'Óssol i el Clapers. És en una careneta entre el torrent de Tantinyà, al nord, i el del Salamó, al sud.

S'hi accedeix des de la masia de la Riera, 700 metres al sud-est del poble de Granera, des d'on surt una pista rural de terra en bon estat que marxa cap al sud, en direcció a la masia de l'Óssol. La pista segueix la vora esquerra del torrent de la Riera fins que, a quasi 400 metres de la Riera, troba un trencall, al cap de poc travessa el torrent i el segueix aigües amunt pel costat dret, fins que arriba al lloc d'on surt cap al nord-est el Camí de Tantinyà. Per aquest camí, en 700 metres més es puja fins al serradet on es troba la masia de Tantinyà.[1][2]

Descripció[modifica]

Edifici de construcció senzilla. De planta rectangular, coberta a dues vessants i carener perpendicular a la façana. Consta de planta baixa i pis. De composició simètrica i paredat de pedra disposat irregularment amb grans carreus als angles. A la part central sembla que hi havia un rellotge de sol. Les finestres són de pedra treballada amb ampit.[3] A la part posterior de la casa hi ha un forn de pa.[3] No es pot apreciar la porta d'entrada, ja que amb les construccions annexes formen un petit barri on s'emmagatzemava la palla i es recollia el bestiar.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tantinyà
  1. Garcia-Pey, Enric. Granera: recull toponomàstic. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya - Societat d'Onomàstica, 2004 (Col·lecció "Monografies", 26). ISBN 978-84-393-6526-8. 
  2. Rodríguez Lara, José Luis. «Granera». A: Aproximació a la Toponímia del Moianès. Barcelona: Rafael Dalmau, Editor, 2009 (Col·lecció "Camí Ral", 30). ISBN 978-84-232-0735-0. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Tantinyà». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 31 agost 2015].