Tatum O'Neal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTatum O'Neal

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementTatum Beatrice O'Neal
5 novembre 1963 Modifica el valor a Wikidata (60 anys)
Los Angeles (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatEstats Units
FormacióHollywood Professional School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballInterpretació Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióactriu de cinema, actriu, actriu de televisió Modifica el valor a Wikidata
Activitat1973 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugeJohn McEnroe (1986–1994)
FillsKevin John McEnroe, Sean McEnroe, Emily McEnroe Modifica el valor a Wikidata
ParesRyan O'Neal Modifica el valor a Wikidata  i Joanna Moore Modifica el valor a Wikidata
GermansGriffin O'Neal i Patrick O'Neal Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0001575 Allocine: 25200 Rottentomatoes: celebrity/tatum_oneal Allmovie: p53569 TCM: 143564 TV.com: people/tatum-oneal TMDB.org: 68890 Modifica el valor a Wikidata

Tatum Beatrice O'Neal (nascuda el 5 de novembre de 1963 a Los Angeles) és una actriu nord-americana principalment coneguda pel seu treball cinematogràfic com a actriu infantil durant els anys 70.

Família i primers anys[modifica]

Tatum O'Neal va néixer a Los Angeles, Califòrnia, el 5 de novembre de 1963. És filla dels actors Ryan O'Neal, d'ascendència irlandesa, i Joanna Moore, d'ascendència anglesa. El seu germà Griffin va néixer el 1964. El 1967 els seus pares es van divorciar. El seu pare es va tornar a casar amb l'actriu Leigh Taylor-Young (mare del seu germanastre, Patrick, exmarit de l'actriu Rebecca De Mornay), de la qual també es va divorciar el 1973. La mare de Tatum va morir el 1997 afectada d'un càncer de pulmó a l'edat de 63 anys.

El seu pare, que està recuperant-se d'una leucèmia, va tenir una relació de gairebé 20 anys amb l'actriu Farrah Fawcett, de la qual va néixer el seu fill, Redmond O'Neal.

Carrera[modifica]

Lluna de paper[modifica]

O'Neal va debutar al cinema el 1973, amb nou anys, en la pel·lícula Lluna de paper, dirigida per Peter Bogdanovich, on comparteix escena amb el seu pare Ryan. Aquesta pel·lícula li val a l'actriu el premi Oscar a la millor actriu secundària, el Globus d'Or a la nova estrella de l'any i el premi David di Donatello a la millor actriu estrangera. Gràcies a aquesta interpretació es converteix en la persona més jove a guanyar un Premi de l'Acadèmia en una categoria de competició.

1976-1984[modifica]

El 1976, l'actriu torna al cinema protagonitzant la pel·lícula Bad News Bears, dirigida per Michael Ritchie. En aquesta comèdia representa el paper de "Amanda Whurlizer", una jugadora de beisbol que forma part d'un equip juvenil que està sota les ordres d'un malhumorat entrenador interpretat per Walter Matthau. El film aconsegueix tenir un gran èxit comercial als Estats Units; gràcies a això es realitzen dues seqüeles, però en aquests lliuraments O'Neal no hi intervé. Aquell mateix any participa en la pel·lícula Nickelodeon, amb un elenc que inclou al seu pare Ryan, Burt Reynolds, Brian Keith, Stella Stevens, John Ritter i Brion James.

El 1978 protagonitza al costat de Christopher Plummer i Anthony Hopkins la pel·lícula International Velvet. Allà fa el paper de "Sarah Brown", una adolescent que després de quedar òrfena abandona els Estats Units per traslladar-se al Regne Unit al costat de la seva tia Velvet, interpretada per Nanette Newman, que l'ajuda a entrenar-se per participar en la competició olímpica d'equitació, on aconsegueix guanyar la medalla d'or. El 1980 protagonitza la polèmica pel·lícula Circle of Two, on fa el paper de "Sarah Norton", una adolescent de 16 anys que té un romanç amb un artista plàstic quaranta anys més gran que ella, interpretat per Richard Burton. El film rep crítiques negatives, al no agradar la gran diferència d'edat que existeix entre tots dos actors. En aquest mateix any, actua en Little Darlings al costat de Kristy McNichols, ambdues dirigides per Ronald F. Maxwell. Allí interpreta "Ferris", una adolescent milionària que en un campament d'estiu coneix a una jove de la seva edat de baixos recursos amb la qual entaula una tibant relació. Ambdues es proposen perdre les seves respectives virginitats en el menor temps possible per provar qui de les dues és més llesta.

1985-1996[modifica]

El 1985, O'Neal apareix en la pel·lícula d'acció Certain Fury, dirigida per Stephen Gyllenhaal. Després protagonitza el telefilm Woman on the Run: The Lawrencia Bembenek Story (1993), un drama romàntic basat en el llibre Lawrencia Bembenek. El 1996, l'actriu exerceix el paper de "Cynthia Kruger" en la pel·lícula Basquiat, pel·lícula biogràfica sobre Jean Michel Basquiat.

1997-present[modifica]

Els anys 2000, O'Neal va aparèixer com a estrella convidada en diverses sèries televisives, com Sex and the City o Law & Order: Criminal Intent. La seva carrera com a actriu va patir una aturada a causa de problemes personals durant diversos anys, però el 2005 va tornar a actuar aconseguint un paper en la sèrie de televisió Rescue Me, on interpreta la desequilibrada i nerviosa germana de Tommy Gavin, personatge encarnat per Denis Leary.

El gener de 2006, va participar en el reality de ball Dancing with the Stars, emès per la cadena American Broadcasting Company (ABC), però va ser eliminada del concurs dues setmanes després del seu inici. Després, des de 2006 fins a 2007, va protagonitzar la telenovel·la Wicked Wicked Games, ficció emesa pel senyal My Network TV, on va interpretar el rol d'una dona psicópata anomenada Blythe Hunter. El 2007 va participar en la pel·lícula My Brother al costat de les actrius Vanessa Williams i Nashawn Kearse.

Vida personal[modifica]

Relació amb Michael Jackson[modifica]

El primer promés conegut de Tatum va ser el cantant i ballarí Michael Jackson. Es van conèixer quan ella tenia 12 anys i ell 17. Va ser amor a primera vista. Però no va ser fins al 1979 quan començarien la seva relació. Tots dos compartien moltes coses, com el fet d'haver estat maltractats pels seus pares durant la seva infància i el gust per estar sobre els escenaris i haver-hi crescut. I és que des de molt petits van iniciar les seves carreres. A les pàgines del llibre La veritat sobre la família més reeixida de la història musical americana, escrita per Joseph Jackson, pare del cantant, es llegeix que Tatum va ser «el primer amor» de Michael i que amb ella va tenir la seva primera experiència sexual. Malgrat això l'actriu va publicar a mitjans dels anys 90 la seva autobiografia denominada A paper life on esmenta que en efecte va sortir amb el cantant, però mai va succeir res perquè ell es va espantar en la primera cita. O'Neal també va deixar clar que entre ells sempre va existir una gran atracció i molta comprensió. D'això mateix va parlar el mateix Michael Jackson en una entrevista-documental coneguda com a Living with Michael Jackson concedida l'any 2003 al periodista Martin Bashir, en la qual va parlar d'un intent per part de la mateixa Tatum de realitzar un acte sexual amb ell, però que no va arribar a dur-se a terme a causa de la por que va sentir el mateix Jackson en aquesta cita, i dient això en l'entrevista es va disculpar públicament.

Matrimoni i maternitat[modifica]

El 1986 O'Neal es va casar amb l'estrella del tennis John McEnroe, amb qui té tres fills: Kevin (n.1986), Sean (n.1987) i Emily (n.1991). Després del seu divorci el 1992, l'actriu es va instal·lar a Nova York. McEnroe, que es va casar el 1997 amb la cantant Patty Smyth, té la custòdia dels seus tres fills amb Tatum a causa dels seus problemes amb les drogues.

Problemes personals[modifica]

En la seva autobiografia titulada A Paper Life, Tatum O'Neal sosté que en la seva infantesa va patir abusos sexuals per part d'un amic del seu pare i que va sofrir abusos físics i emocionals per part del seu pare, que ella atribueix a l'ús de drogues. També declara que va tenir relacions sexuals amb Jean-Claude Van Damme i Melanie Griffith.

El 2 de juny de 2008 la policia de Nova York va arrestar a l'actriu quan intentava comprar crack i cocaïna a només unes illes de distància de l'apartament de luxe on viu, al barri del Lower East Side, segons va publicar en portada el diari New York Post. El diari va assegurar que O'Neal en ser detinguda va preguntar a la policia: "Saben qui soc?", i va argumentar que "estava investigant per a un paper" de drogoaddicta. "No podem oblidar això?", va demanar als agents, als que va explicar que portava dos anys sense consumir droga, segons relata el diari New York Times. L'endemà, va ser alliberada sense pagament de fiança.

Sexualitat[modifica]

El 2015 va declarar que va començar a relacionar-se sentimentalment amb dones principalment, quan se li va preguntar sobre la seva sexualitat va negar ser lesbiana ni heterosexual, va dir No soc ni una cosa ni l'altra.[1]

Filmografia[modifica]

Any Pel·lícula Paper Notes
1973 Lluna de paper Addie Loggins Va guanyar l'Oscar a la millor actriu secundària


Va guanyar el Globus d'Or a la nova estrella de l'any

1976 The Bad News Bears Amanda Whurlizer
Nickelodeon Alice Forsyte
1978 International Velvet Sarah Brown
1980 Circle of Two Sarah Norton
Little Darlings Ferris
1981 Prisoners Christie
1985 Certain Fury Scarlet
1992 Little Noises Stella
1996 Basquiat Cynthia Kruger
2002 The Scoundrel's Wife Camille Picou
2003 The Technical Writer Slim
2006 My Brother Erica
2008 Saving Grace
Fab Five: The Texas Cheerleader Scandal Lorene Tippit

Televisió[modifica]

Any Programa Paper Notes
1984 Faerie Tale Theatre Goldilocks Participa en l'episodi "Goldilocks and the Three Bears".
1989 CBS Schoolbreak Special Kim Participa en l'episodi "15 and Getting Straight".
1993 Woman on the Run: The Lawrencia Bembenek Story Lawrencia Bembenek
2003 Sex and the City Kyra Participa en l'episodi "A Woman's Right to Shoes".
2004 8 Simple Rules Ms. McKenna Participa en l'episodi "Opposites Attract".
Law and Order: Criminal Intent Kelly Garnett Participa en l'episodi "Semi-Detached".
2005 Ultimate Film Fanatic Ella mateixa Jutgessa del concurs
20052009


Rescue Em Maggie
2006 Dancing with the Stars Ella mateixa Va participar en el reality show.
Wicked Wicked Games Blythe Hunter

Premis i nominacions[modifica]

Premis Oscar[modifica]

Any Categoria Pel·lícula Resultat
1974 Millor Actriu secundària Lluna de paper

Premis Globus d'Or[modifica]

Any Categoria Pel·lícula Resultat
1974 Nova Estrella de l'Any - Actriu Lluna de paper
Millor Actriu - Musical o Comèdia Lluna de paper

Premis David di Donatello[modifica]

Any Categoria Pel·lícula Resultat
1974 Millor Actriu Estrangera Lluna de paper

Referències[modifica]

  1. McNeil, Liz. «Tatum O'Neal: 'I'm Dating Women Now'» (en anglès). People, 27-05-2015. [Consulta: 2 maig 2022].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tatum O'Neal