Taula de Lletres Valencianes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesTaula de Lletres Valencianes

Modifica el valor a Wikidata
Tipusrevista literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacatalà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inicioctubre 1927 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalitzaciónovembre 1930 Modifica el valor a Wikidata
FundadorCarles Salvador i Gimeno, Adolf Pizcueta i Alfonso, Enric Navarro i Borràs, Miquel Duran i Tortajada i Francesc Caballero i Muñoz Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióValència Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temaliteratura Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
ISSN1695-3800 Modifica el valor a Wikidata
OCLC796330188 Modifica el valor a Wikidata

Digital  Modifica el valor a Wikidata

Taula de Lletres Valencianes fou una revista literària i progressista creada a València l'octubre de 1927, en plena Dictadura de Primo de Rivera, per Carles Salvador, Adolf Pizcueta i Alfonso, Enric Navarro i Borràs, Miquel Duran de València i Francesc Caballero Muñoz, per tal d'impulsar la valencianització de les forces polítiques i la recuperació de la personalitat nacional. També fou el primer impuls seriós de bastir una nova literatura valenciana de qualitat des d'una òptica netament nacional, i donà veu a la gran majoria d'escriptors valencians dels anys 1930. Va mantenir una bona relació amb la Societat Castellonenca de Cultura.

Es va fer ressò del debat sobre l'ortografia que calia utilitzar, es manifestà obertament per la unitat de la llengua i per trencar l'aïllament existent amb Catalunya i les Illes Balears (també van mantenir contacte amb Occitània, Galícia i els valencians d'Amèrica). Al juliol de 1930 publicà el manifest «Als escriptors valencians i a les publicacions valencianes», que impulsà l'acord conegut com a Normes de Castelló el 1932. També es va fer ressò de les activitats de l'Acció Cultural Valenciana i impulsà la creació de l'editorial L'Estel. En van sortir 38 números, i plegà al novembre de 1930, en vespres de la República.[1][2]

Referències[modifica]

  1. Iborra, Josep. «Taula de Lletres Valencianes». A: La trinxera literària. València: Universitat de València, 1995, p. 111-126. ISBN 9788478266265. 
  2. Aznar i Soler, Manuel «Redreçament i ruptura de la cultura valenciana (1927-1936)». Els Marges, 12, 1978, pàg. 24-33.

Enllaços externs[modifica]