Telemàtica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La telemàtica és una disciplina científica i tecnològica que sorgeix de l'evolució de la telecomunicació i de la informàtica. La telemàtica doncs, permet des de fer una trucada de telèfon des del cim del Pedraforca a un abonat que viu a la selva amazònica, enviar un vídeo en 3D per Internet i fins i tot, rebre imatges d'una sonda que orbita al voltant d'un planeta distant.

Origen del terme[modifica]

El terme Telemàtica va aparèixer a França (télématique) el 1976, arran d'un informe encarregat pel president francès i elaborat per Simon Nora i Alain Minc (conegut com a informe Nora-Minc i distribuït sota el títol: "Informatització de la Societat").

Definició[modifica]

Encara que usualment s'empra la concepció simplista de la Telemàtica com la mera aplicació de les telecomunicacions i de la informàtica sobre la transmissió d'informació a llarga distància, la Telemàtica inclou en realitat un camp més ampli i engloba l'estudi, disseny, gestió i aplicació de les xarxes i serveis de comunicacions, per al transport, emmagatzemament i processament de qualsevol tipus d'informació (dades, veu, vídeo, etc.), incloent així, els següents plans:

  • El pla d'usuari, on es distribueix i processa la informació entre les aplicacions d'usuaris finals
  • El pla de senyalització i control, on es distribueix i processa la informació de control del mateix sistema, i la seva interacció amb els usuaris.
  • El pla de gestió, on es distribueix i processa la informació d'operació i gestió del sistema i els serveis.

Cadascun d'aquests plans s'estructura en subsistemes denominats entitats de protocol, que al seu torn s'ubiquen segons la seva funcionalitat en diversos nivells. Aquests nivells són agrupacions de funcionalitat, i segons el model d'Interconnexió de Sistemes Oberts (OSI) de l'Organització Internacional per a l'Estandardització (ISO) es componen de: nivell físic, nivell d'enllaç, nivell de xarxa, nivell de transport, nivell de sessió, nivell de presentació i nivell d'aplicació.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Telemàtica