Teleportació

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La teleportació o teletransport és el trasllat de matèria d'un punt a un altre sense travessar l'espai físic entre ells. El concepte apareix en relats de ciència-ficció així com en alguns fenòmens paranormals. Segons els coneixements actuals de física la teleportació no és realitzable; tot i així recentment ha aparegut el concepte de teleportació quàntica, on es copia un estat quàntic a distància.

Història[modifica | modifica el codi]

La paraula teleportation, va ser inventada per l'escriptor Charles Fort a principis de la dècada de 1930. Fort va usar la paraula per descriure la suposada connexió entre misterioses desaparicions i aparicions en diferents parts del món. La paraula «teletransport» va ser utilitzada per primera vegada per Derek Parfit com a part d'un exercici mental d'identitat.

Segons la narració que es tracti, pot realitzar-se, o no, ultilizant una màquina anomenada teletransportador. Literalment teleportació vol dir «desplaçar a distància», el que pot ser entès com un desplaçament que es produeix sense necessitat d'establir contacte físic directe amb l'objecte perquè aquest es mogui.

Científicament no es coneix cap mecanisme en el qual, el teletransport d'objectes macroscòpics pugui passar, ni tan sols de partícules sub-atòmiques. No obstant això, els investigadors de l'Institut Max Plank a Berlín van demostrar que els electrons de les molècules de nitrogen en la seva forma gasosa, és a dir les ona-partícules existeixen simultàniament. A la ciència-ficció, generalment es basa a codificar informació sobre un objecte, transmetre la informació a un altre lloc, com a través d'un senyal de ràdio, i crear una còpia de l'original en el punt de destinació.

El concepte de teletransport també s'ha relacionat amb alguns fenòmens com ara la ubiqüitat, l'habilitat d'estar present en diversos llocs a la vegada, generalment atribuïda als sants en l'edat mitjana.

El teletransport en la ficció[modifica | modifica el codi]

  • Potser la narració més primerenca de ciència-ficció sobre el concepte de teleportació va ser escrita el 1877. El conte "The man without a body" (l'home sense un cos) de David Page Mitchell relata la història d'un científic que descobreix un mètode per desarmar els àtoms d'un gat i transmetre'ls per un cable de telègraf. Quan intenta fer-ho per si mateix, la bateria del telègraf s'esgota quan només havia aconseguit transmetre el cap, morint en l'intent. El conte de 1927 "The Disintegration Machine" (La màquina desintegradora) de Arthur Conan Doyle també toca el tema de la teleportació.
  • Posteriorment, els autors de l'edat d'or de la Ciència-ficció van usar el terme i el concepte de la teleportació, com A. E. van Vogt, George Langelaan i Algis Budrys. L'aclamada novel·la "The stars my destination" ("Els estels meu destí", també coneguda pel seu nom britànic "Tigre, Tigre") narra una cultura transformada pel descobriment del "jaunteo".
  • D'altra banda, la cultura popular va adoptar la idea de la teleportació gràcies a la sèrie de televisió de 1966 Star Trek ("Viatge a les estrelles") i les seves seqüeles cinematogràfiques. La teleportació en Star Trek consisteix en un dispositiu anomenat "transportador", que permet teleportar objectes (i fins i tot criatures vives) fins a un punt determinat, no massa distant. Teòricament, existeix una tècnica d'escaneig que permet determinar la posició de les partícules de l'objecte, desmantellar i enviar-la mitjançant un raig a un punt on s'ensamblaran novament. Tot el procés és assistit per una potent ordinador. Aquest enfocament de la teleportació xoca amb la realitat del principi d'incertesa, que impedeix localitzar amb precisió una partícula elemental i molt menys desmantellar-la.
  • En la sèrie televisiva The Big Bang Theory, el físic teòric Sheldon Cooper va donar una definició de teletransport: encara que una màquina teletransportadora pot determinar l'estat quàntic de la matèria d'un individu, en realitat no estaria teletransportándolo, sinó destruint en una ubicació per després recrear en una altra.
  • Una altra forma de teleportació comú en la ciència-ficció (com es veu en la sèrie de La Cultura), consisteix a enviar un objecte a través d'un forat de cuc artificialment induït, permetent una transferència a velocitats superiors a la llum, sense menysprear el principi d'incertesa.
  • En els videojocs, el concepte de teleportació ha estat usat fins al cansament, Alguns jocs que utilitzen el concepte són la sèrie Quake, Unreal Tournament, Runescape Halo i Half-Life, és més, el tema principal del joc Doom 3 és el desenvolupament d'una màquina de teletransport, la qual creava túnels com un forat de cuc. Actualment un dels més recents que exploten aquest concepte és Portal. També en la popular saga de Sonic The Hedgehog, els personatges que adquireixen la Super Transformació solen poder teletransportar, com per exemple, Super Sonic, Super Shadow, Super Knuckles, etc. Una altra franquícia de videojocs que utilitza la teletransport és la de Pokémon, on la majoria dels Pokémon del tipus psíquic tenen aquesta habilitat, i més en les caus dels equips dolents-Com el Team Rocket - excepte la del Equip Plasma tenen rajoles que activen el teletransport a trepitjar-la. Fins a la saga Mother/EarthBound jocs apareix aquest poder: En Mother, Nintendo guanya aquesta habilitat quan telepàticament parla amb un nadó a Youngtown qui diu aquest nen: "Vaig néixer amb poders PSI". En EarthBound, Ness de gust en 2 nivells: α i β, això després que un mico en Dusty Dunes Desert li ensenyés aquest moviment i després rescatés a Paula. El nivell β el guanya en vèncer al seu malson en Sigui of Eden (un mar en Magicant que simbolitza la part malvada de Ness).
  • En el videojoc Els Sims 2: Bon Voyage quan visites l'Aldea Takemizu (l'Extrem Orient) pots trobar-te amb un ninja que t'ensenya a teletransportarte si respons una endevinalla correctament perquè aquest comprovi teva vàlua.
  • En la pel·lícula de ficció La Mosca. El científic Seth Brundle (Jeff Goldblum) inventa un dispositiu de teletransport usant dues cabines o càmeres (telépodos) on l'objecte (inert o viu) es desintegra i reintegra completant el procés de teletransport. Brundle aconsegueix teletransportar objectes inanimats d'un telépodo a un altre. En provar amb éssers vius (un simi) aconsegueix iguals resultats reeixits. Quan Brundle intenta teletrasportarse ell mateix, una mosca ingressa amb ell al telépodo. La computadora que ha desintegrar i reintegrar l'objecte a teletrasportar, es "confon" en trobar dos patrons d'ADN diferents i els combina genèticament. Aconseguint així la impossible unió genètica d'un humà amb un insecte. El material genètic de la mosca a poc a poc va desintegrant per dins el cos de Brundle convertint-lo en un capoll i accelerant el seu metabolisme per donar naixement a un criatura humà/mosca que es gesta dins el cos malmès del científic. El teletrasportador va acabar sent un fusionador genètic.
  • En la pel·lícula Jumper , certes persones tenen l'habilitat de teletransportar, David, l'usa per al seu propi benefici.
  • La relació entre teleportació i camp magnètic es pot veure en el cinquè episodi de la primera temporada de Magatzem 13 i en el quart episodi de la quarta temporada de Fringe

Teletransport i ciència[modifica | modifica el codi]

Article principal: Teleportació quàntica

D'acord amb les lleis de la física conegudes en l'actualitat, la teleportació no és possible, ja que el transport de matèria requereix un temps i no pot ser instantani. Tanmateix, a finals del s XX es va introduir el concepte de teleportació quàntica, amb què es pot copiar un estat quàntic a distància. En aquest procés no hi ha transport de matèria ni energia, de manera que té poca relació amb el teletransport de la ciència-ficció.

L'any 2004 la Força Aèria dels Estats Units publicava un informe titulat "Teleportation Physics Study" i publicat a la pàgina web de la FAS (Federation of American Scientists), respectable i prestigiosa institució científica.[1]

Referències[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teleportació Modifica l'enllaç a Wikidata