Teler mecànic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Telers mecànics
Teler impulsat per aire utilitzat a la indústria tèxtil

Un teler mecànic és un sistema mecanitzat de teler accionat per un eix de transmissió. El "teler mecànic, va ser el resultat de l'evolució del teler manual, utilitzant una unitat mecànica i la connexió i sincronitzar tots els mecanismes. El primers telers mecànics hi havia un subministrament de força col·lectiu transmissió d'unitat. Més tard, cada teler mecànic va ser equipat amb una unitat individual amb motor elèctric.

El primer teler mecànic va ser dissenyat el 1784 per Edmund Cartwright i va ser construït el 1785, després de ser perfeccionat per William Horrocks.[cal citació] Això va permetre fer tèxtils de fer molt més ràpid que si un ésser humà havia fet la mateixa feina. El 1850, els dissenys de Cartwright van ser utilitzats en més de 250.000 màquines a Anglaterra. Henry James Northrop va inventar el teler de "reposició de trama" automàtica que ha revolucionat la indústria tèxtil. Al voltant de 700.000 telers automàtics "Northrop" van ser venuts a tot el món.[cal citació] L'evolució posterior del teler mecànic era millorar l'estructura i els mecanismes per millorar l'eficiència de teler. Tot i la construcció, l'any 1890, per un enginyer nord-americà, James H. Northrop, un teler automàtic molt més eficient, els telers mecànics van ser utilitzats en la indústria polonesa en la dècada del 1950. Va començar a sortir de l'ús es va generalitzar només després d'un telers automàtics més eficient.

Originalment, els telers mecànics utilitzaven una llançadora volant per llançar la trama a través de l'ordit, però a la primera part del segle XX va entrar en servei un teler més ràpid i més eficient sense llançadora. Avui dia, els avenços tecnològics han produït una varietat de telers dissenyats per maximitzar la producció de determinats tipus de material. El més comú d'aquests són els telers de raig d'aire o els telers de raig d'aigua.

Els telers de llançadora fan molt de soroll, sovint de més de 100 dB. Telers automàtics estan sent substituïts per altres més eficients i produeixen molt menys soroll al teixir. Hi ha telers controlats per ordinador que estan disponibles, a nivell personal, per a teixidors que vulguin treballar a casa.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teler mecànic