Tendència central

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
L'estatura mitjana com a resum d'una població homogènia (a baix) o heterogènia (a dalt).

S'anomena tendència central, mesura de tendència central o de centralització , a un nombre que té la finalitat de descriure uns grups d'observacions, ja que sovint és convenient resumir la informació amb un sol número que se sol situar cap al centre de la distribució de dades.

Quan es fa referència únicament a la posició d'aquests paràmetres dins de la distribució, independentment que aquesta estigui més o menys centrada, es parla d'aquestes mesures com mesures de posició . [1] En aquest cas s'inclouen també els quantils entre aquestes mesures. S'ha de tenir en compte que hi ha variables qualitatives i variables quantitatives, de manera que les mesures de posició o mesures de tendència s'usen d'acord al tipus de variable que s'està observant, en aquest cas s'observen variables quantitatives .

Entre les mesures de tendència central tenim:

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Férnandez Fernández, Santiago; Alejandro Còrdova, José María Be Sánchez, Alejandro Còrdova. «#PPA134, M1 3.3. Mesures de posició». A: Estadística Descriptiva. 2 ª. ESIC Editorial, 2002, p. 134. ISBN 8473563069. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

  • Les 3/2 Calcula la mitjana aritmètica, geomètrica i harmònica d'una sèrie de 80 dades o menys.
  • La calculadora web descriptiva Calcula mitjana, moda, variància, desviació típica, coeficient de variació, coeficients de forma, índex Gini, mitjana harmònica.