Tengwar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula sistema d'escripturaTengwar
Tipussistema d'escriptura fictici, sistema d'escriptura distintiu, alfasil·labari, alfabet, sistema d'escriptura construït i escriptura de caixa única Modifica el valor a Wikidata
Llengüesquenya, síndarin, llengua negra i anglès Modifica el valor a Wikidata
CreadorFèanor i J. R. R. Tolkien Modifica el valor a Wikidata
Creaciódècada del 1930 Modifica el valor a Wikidata
Basat enSarati Modifica el valor a Wikidata
Narrativallegendari de Tolkien Modifica el valor a Wikidata
ISO 15924Teng Modifica el valor a Wikidata (290 Modifica el valor a Wikidata)
Direcció del textd'esquerra a dreta Modifica el valor a Wikidata
Interval Unicodecap valor i U+E000-E07F Modifica el valor a Wikidata
Mapa de distribució

Primer article de la Declaració Universal dels Drets Humans escrit en anglès amb tengwar
La inscripció a l'Anell Únic, escrit en la Llengua Negra de Mórdor emprant tengwar

Les tengwar o tîw (que es tradueixen com: lletres) són una escriptura artificial inventada per J.R.R. Tolkien. En les seves obres nombroses llengües a la Terra Mitjana, com el quenya o el sindarin empren l'escriptura tengwar, inventada per l'elf nyold Fëanor. Realment no es tracta de la forma d'escriptura més antiga, ja que les sarati (en singular: sarat) i les cirth o runes són milers d'anys més antigues. Els elfs foren qui empraren més habitualment aquest sistema d'escriptura, ja que permet moltes formes de cal·ligrafia i una escriptura estilitzada i fina amb la ploma.

Les tengwar són un sistema d'escriptura alfabètic, i poden ésser emprades per escriure qualsevol idioma. A cada forma d'escriure una llengua amb els tengwar se l'anomena mode.

Història[modifica]

Tolkien va concebre probablement els tengwar entre el 1920 i el 1930. Una breu inscripció en tengwar figura sobre una de les il·lustracions que ell efectuà per la seva novel·la El hòbbit, apareguda el 1937. Però és sobretot El Senyor dels Anells, publicat el 1954-1955 (la primera edició), qui fa conèixer aquesta forma d'escriptura cursiva. Els tengwar són utilitzats en la representació del poema (en llengua negra) que figura sobre l'Anell Únic forjat per Sàuron i per les inscripcions (en sindarin) que corren sobre el frontó de les portes de Durin al llindar de Mòria. Una descripció detallada del sistema és inclosa en l'apèndix E d'El Senyor dels Anells. Les pàgines de guàrdia d'El Senyor dels Anells comprenen igualment un curt text anglès transcrit en tengwar i en cirth, un altre alfabet inventat per Tolkien, sobre benes en alt i en baix de la pàgina.

Mode català per als tengwar[modifica]

Descripció[modifica]

Lletres[modifica]

La característica mès notable de l'escriptura tengwar ès que les lletres corresponen al tret distintiu del so que representen.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tengwar