Tenora

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Tenora construïda per Andreu Turon (~1854) i que va pertànyer a Pep Ventura, es troba al fons del Museu de la Música de Barcelona
Procés d'elaboració de la canya de tenora

La tenora és un instrument aeròfon de llengüeta doble i tub cònic, de la família de les xeremies. El seu nom provindria de fet de xeremia tenor. És un dels instruments més característics de la cobla. Hornbostel-Sachs la classifica en el grup 422.12.

El perfeccionament i establiment com a instrument de cobla el va realitzar Pep Ventura cap a la meitat del segle XIX, ja que essent-ne un gran solista sabé com treure'n profit.

La tenora consta de tretze claus de metall copiades de l'oboè perquè el músic interpreti les diferents notes i que segons diversos folkloristes introduí Andreu Toron a Perpinyà per encàrrec de Pep Ventura.

Està constituïda per cinc peces, la canya, el tudell, el cos superior del cilindre, el cos inferior i la campana. Està bàsicament fet de fusta de ginjoler menys la campana que és de metall. Antigament sembla que es feia de boix i que tenia entorn de 70 centímetres de llarg.

La mida actual és d'uns 85 cm i vibra gràcies a l'acció d'una inxa doble de canya. Està afinada en si bemoll i pot interpretar notes des del mi2 fins al sol5 (aproximadament).

Josep Coll, escrigué l'any 1933 un Mètode de tenora i tible, que s'ha tornat en obra de referència.

El 2007, l'Institut d'Estudis Catalans va presentar un redisseny de la tenora[1] en un concert al pati del claustre, i en un altre concert el 19 de setembre del 2013 tornà a presentar la tenora redissenyada junt amb la barítona, nou instrument de la família de les xeremies dissenyat també per l'IEC.[2]

Segons el compositor de sardanes Juli Garreta:

Només hi ha un instrument al món que pugui donar un crit de joia, o de dolor, amb veu humana, i aquest és la tenora.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

http://www.coblasabadell.com/index2_archivos/latenora.htm Un apunt sobre la tenora


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tenora