Teoria de la dependència conceptual

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La teoria de la dependència conceptual és un model de comprensió del llenguatge natural usat en sistemes d'intel·ligència artificial.

Roger Schank va introduir el model a la Universitat de Stanford en 1969, en els primers moments d'inverstigació d'intel·ligència artificial.[1] Aquest model va ser àmpliament utilitzat pels estudiants de Schank a la Universitat Yale, com ara Robert Wilensky, Wendy Lehnert, i Janet Kolodner.

Schank desenvolupà el model per representar el coneixement per a l'entrada del llenguatge natural als ordinadors. Parcialment influenciat per l'obra de Sydney Lamb, el seu objectiu era fer que el significat independent de les paraules utilitzades en l'entrada, és a dir dues frases idèntiques en el seu significat, tingués una representació única. El sistema també tenia la intenció d'extreure inferències lògiques.[2]

El model usava els següents símbols de representació bàsics:[3]

* Objectes del món real, cadascun amb alguns atributs.
* Accions del món real, cadascuna amb atributs
* Temps
* Ubicacions

Un conjunt de transicions conceptuals actuaren després en aquesta representació, per exemple un ATRANS és usat per representar una transferència com "donar " o " prendre", mentre que un PTRANS s'utilitza per actuar en llocs com "moure" "anar". Un MTRANS representa actes mentals com "dir", etc.

Una frase com "Joan va donar un llibre a Maria" es representa llavors com l'acció d'un ATRANS en dos objectes del món real Joan i Maria.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Roger Schank, 1969, A conceptual dependency parser for natural language Proceedings of the 1969 conference on Computational linguistics, Sång-Säby, Sweden pages 1-3
  2. Cardiff University on Conceptual dependency theory [1]
  3. Language, mind, and brain by Thomas W. Simon, Robert J. Scholes 1982 ISBN 0-89859-153-8 page 105