Qualitat total

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Teoria de la qualitat total)

La qualitat total,[1] altrament dita gestió total de la qualitat[1] (en anglès, Total Quality Management, TQM),[1] Excel·lència a la Gestió[1] o Excel·lència Empresarial,[1] és una activitat científica, sistemàtica i portada a terme per tota l'organització mitjançant la qual l'empresa es deu als seus clients a través dels seus productes i serveis. Tot i que algunes persones poden tenir la temptació de pensar que es tracta d'un estat assolit, no és cap mena d'estat ni de nivell de qualitat sinó un procediment, una manera de fer i d'actuar en tot moment.[1]

Models de Qualitat Total[modifica]

Existeixen nombrosos model de qualitat total o excel·lència, alguns d'ells són parcials i no s'utilitzen, però serveixen per a posar exemples teòrics senzills als estudiants perquè més tard comprenguin més fàcilment d'altres més complets i elaborats, que solen incloure la major part dels parcials.

Alguns models parcials[modifica]

Existeixen molts models parcials semblants entre ells i al final els escollits com a exemple solen ser els que només tenen en compte un aspecte de la qualitat total, però prou desenvolupat. Alguns dels models parcials més típics a la bibliografia de teoria són:

  • La trilogia de Juran[1]
  • El triangle de Joiner[1]
  • Els 14 punts de Deming, que s'adopta com a eina bàsica del cicle de millora PDCA.[1]
  • Les normes ISO 9000 abans de l'any 2000.[1]

Models de gestió total de la qualitat[modifica]

Els models globals de gestió total de la qualitat són menys nombrosos i molt més sofisticats i amplis que els parcials. El fet de voler abastar tot l'entorn del producte o servei d'una entitat fa que finalment aquests models tinguin força semblances entre ells, però a cada país es prefereix un o altre, ja que cadascun l'adapta a la cultura, legislació i manera de fer d'un Estat o grup d'ells i a més convé que un sistema empresarial (format pels proveïdors, clients i col·laboradors d'una empresa) segueixin tots el mateix model. Per exemple:

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 Qualitat Total. Albert Prat Bartés, Xavier Tort-Martorell Llobés, Pere Grima Cintas i Lourdes Pozueta Fernández. Edicions Universitat Politècnica de Catalunya.