Tepehuans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tepehuano)
No s'ha de confondre amb tepehues.
Infotaula de grup humàTepehuan
Odami
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total37.548 (2000)[1]
Llenguatepehuan, Espanyol
ReligióAnimisme
Grups relacionatsCores, Huichols, Tarahumares,[2] nahua per intermatrimoni[3]
Geografia
EstatMèxic Modifica el valor a Wikidata
Regions amb poblacions significatives
Mèxic (Baborigame, Chihuahua,[2][3] Durango, Jalisco, Tubare, Zacatecas, Nayarit)

Els tepehuans són un poble indígena de Mèxic que parla una llengua uto-asteca. Estan dividits en dos grups: els tepahuans del nord, que habiten al sud de l'estat de Chihuahua (més emparentats amb els tarahumares) i els tepahuans del sud que habiten als estats de Durango, Nayarit i Jalisco. "Tepahuans" prové del nàhuatl tépetl, "muntanya" i huan, una partícula possessiva; per tant significa "gent de les muntanyes".

Idioma[modifica]

El 1997 hi havia 30.000 parlants de tepahuan monolingües. Els tepahuans es diuen o'dam en la seva llengua, i per tant també són coneguts a Mèxic com els ódami. De la seva llengua n'hi ha diversos dialectes. Estaven dividits en tres branques:

Territori[modifica]

Des de temps immemorials ocuparen les planures i vessants des de Parral, Chih., fins als límits amb Zacatecas. Entre els llocs on s'assenta més població hi ha: San Bernardillo de Milpillas chico, San Francisco de Lajas, Taxicaringa, Teneraca, San. Francisco de Ocotán, entre altres a l'Estat de Durango.

Història[modifica]

Foren obligats a extraure plata per als espanyols, i el 1616 es van rebel·lar amb tarahumares, acaxes i xicies. Un bruixot els va dir que era enviat pels déus i els va prometre eterna joventut, el paradís i cacera abundant. Uns 25.00 revoltats dirigits pel seu cabdill messiànic Quautlatas ocuparen Zape, Ganacevi i marxaren sobre Durango, però el 1617 foren vençuts en una guerra d'extermini. Els supervivents foren esclavitzats.

Referències[modifica]

  1. Censo Comisión nacional para el desarrollo de los pueblos indígenas
  2. 2,0 2,1 "Tepehuan, Northern." Ethnologue. Retrieved 26 June 2012.
  3. 3,0 3,1 "Tepehuan, Southeastern." Ethnologue. Retrieved 26 June 2012.

Bibliografia[modifica]

  • Deeds, Susan. Defiance and Deference in Mexico's Colonial North: Indians Under Spanish Rule in Nueva Vizcaya. (2003) University of Texas Press, Austin, TX. ISBN 0-292-70551-4

Enllaços externs[modifica]